Ήλθε το καλοκαίρι. Όπως επηρεαζόμαστε όλοι μας, επηρεάζονται και τα μικρά μας πλασματάκια. Τί πρέπει να έχουμε υπόψη μας ώς ιδιοκτήτες για τους ζεστούς μήνες;

Η διατήρηση του κουναβιού σας σε καλή κατάσταση είναι εξίσου σημαντικό με την θεραπεία του σε περίπτωση ασθένειας. Η μεγάλη διαφορά φύσικά είναι πως το καλοκαίρι, θα το περνάει κάθε χρόνο, ενώ μια επιδείνωση στην υγεία του δέν θα συμβεί απαραίτητα κάθε χρόνο. Δείτε παρακάτω τις συμβουλές και τις προτάσεις μας, ώστε το κουνάβι σας να περάσει ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.

Περιληπτικά:

 • Αλλαγή νερού και τροφής συχνότερα από τον χειμώνα.
 • Η γούνα αλλάζει.
 • Όχι απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο.
 • Μέγιστη τυπική θερμοκρασία 30 βαθμοί.
 • Η υγρασία περιβάλλοντος έχει σημασία.
 • Ο ανεμιστήρας δέν δροσίζει τα μικρά σας.
 • Παγωμένα μπουκάλια ή κεραμικά αντικείμενα για δροσιά.
 • Χημικός πάγος μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
 • Βόλτα στις δροσερές ώρες της ημέρας.
 • Πολύ μεγάλη προσοχή στα ταξίδια.
 • Σε θερμοπληξία χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του ferret σταδιακά.

Διατροφή

Συνήθως τα κουνάβια τείνουν να τρώνε λιγότερο τους ζεστούς μήνες. Αυτό εξαρτάται όχι μόνο απο το συγκεκριμένο ζώο (αν ζεσταίνεται) αλλά και απο το γεγονός οτι οι τροφές «μπαγιατεύουν» πιό γρήγορα σε ζεστό κλίμα, και χάνουν φυσικά την γεύση τους.

Κατά τους ζεστούς μήνες, καλύτερα να αλλάζετε την τροφή του συχνότερα, και να καθαρίζετε το μπώλ ώστε να αφαιρούνται υπολείμματα λίπους. Εάν είναι δυνατόν, αποθηκεύστε την ανοιγμένη τροφή στο ψυγείο (όχι υποχρεωτικά βέβαια). Ποτέ όμως μήν αποθηκεύετε την τροφή σε σημείο που εκτίθεται στον ήλιο ή σε πολύ ζέστη.

Σωματικές αλλαγές

Απώλεια βάρους

Οι νυφίτσες κλασσικά χάνουν βάρος για το καλοκαίρι. Προφανής αλλαγή είναι στα αρσενικά όπου μπορούν να χάσουν και 30-40% του σωματικού βάρους τους. Τα θηλυκά χάνουν επίσης βάρος, όμως σε λιγότερο προφανή επίπεδα.
Δέν θα πρέπει να σας φαίνεται λοιπόν πως μπορεί να έχει κάποια ασθένεια εάν χάσει βάρος, καθώς είναι φυσιολογικό.

Αλλαγές στην γούνα

Τα κουνάβια επίσης αλλάζουν τρίχωμα για το καλοκαίρι. Η αλλαγή της γούνας γίνεται δύο φορές τον χρόνο, μία για την μετάβαση στο καλοκαίρι, και μία για την μετάβαση στον χειμώνα. Η αλλαγή στην καλοκαιρινή γούνα, μπορεί να συνοδεύεται και απο μικρές αλλαγές στον χρωματισμό.
Δέν είναι περίεργο, εαν έχετε να δείτε ένα ferret κάποια χρόνια να μήν μπορείτε να το αναγνωρίζετε. Και αυτό επειδή η γούνα μπορεί να παίρνει μικρές αλλαγές κάθε χρόνο.

Έντομα

Το καλοκαίρι έχουμε φυσικά αύξηση των εντόμων όπως κουνούπια. Άν και σπάνιο για την Ελλάδα, τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μεταδώσει σκουλήκι της καρδιάς στο ferret σας. Άν ζείτε σε μέρος που τα κουνούπια κάνουν πάρτυ (όπως μερικές περιοχές της επαρχίας) μπορείτε να βάλετε το κουνάβι σας σε μηνιαίο πρόγραμμα πρόληψης σε αυτή την περίοδο. Το σκουλήκι της καρδιάς είναι απίθανο να μπορεί να γιατρευθεί, για αυτό και η πρόληψη είναι η καλύτερη επιλογή. Μήν ανησυχείτε όμως! Δέν έχουμε ακούσει ποτέ για τέτοια κρούσματα.

Τα τσιμπούρια επικρατούν κυρίως σε δασώδεις περιοχές. Μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο δέρμα και αναιμία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν τα λεγόμενα Rocky Mountain Spotted Fever(Μεσογειακός κηλιδώδης πυρετός) και Lyme Disease (νόσος του Lyme).

Οι ψύλλοι είναι ακόμα ένα ανεπιθύμητο βασανάκι. Μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο δέρμα αναιμία και εντερικά παράσιτα. Για την πρόληψη μπορείτε να δώσετε Frontline ή Advantage. Επίσης το Stronghold μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όμως φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Κολάρα για ψύλους καλύτερα να τα αποφύγετε. Εάν έχει ήδη ψύλλους, υπάρχουν διάφορα προϊόντα, όμως καλύτερα να επιλέξετε κάποιο που είναι ασφαλές ακόμα και για μικρά γατάκια. Όπως πάντα, η συμβουλή του εξειδικευμένου γιατρού είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και υπερτερεί όλων των συμβουλών.

Ο σύμβουλός σας σε κάθε περίπτωση είναι ο κτηνίατρος! Αυτή είναι η δουλειά του και για αυτό πληρώνεται !

Παράθυρα

Τον χειμώνα μπορεί στο ferret σας να αρέσει να λιάζεται, όμως η θερμοκρασία δεν εχει καμία σχέση με αυτή του καλοκαιριού. Το κλουβί του δεν θα πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση σε περιοχή όπου ο ήλιος πέφτει απ’ ευθείας. Το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κλουβί απορροφά και διατηρεί την θερμότητα, επομένως αυξάνει την θερμοκρασία του χώρου (κυρίως όταν εκτίθεται στον ήλιο).

Το ferret σας θα πρέπει να μπορεί να αποφεύγει τα ζεστά σημεία του σπιτιού και ειδικότερα την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο.

Τα ferret φυσικά τρέχουν προς ανοικτά παράθυρα και πόρτες για να εξερευνήσουν άγνωστα μέρη του σπιτιού. Μαγεύονται από τους ήχους και τις μυρωδιές του έξω περιβάλλοντος. Προσοχή στο ferret proofing σε ανοικτά παράθυρα ή πόρτες! Το ferret έχει επιμονή και μπορεί να διαφύγει εύκολα και να το χάσετε!

Ζέστη

Η θερμοκρασία για τις νυφίτσες

Τα ferret δέν αντέχουν την ζέστη. Είναι άνετα ιδανικά στους 18 βαθμούς, ενώ είναι μιά χαρά και στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που αισθάνεται άνετα και ο άνθρωπος (εως 25). Όμως θερμοκρασίες άνω των 27 είναι άβολες για τα κουνάβια, ενώ άνω των 30 βαθμών μπορεί να προκληθεί πρόβλημα υγείας. Επίσης άνω των 35 βαθμών μπορεί να προκληθεί και ο θάνατος.

Απλά φανταστείτε πώς θα ήταν άν στους 30 βαθμούς είχατε μια χοντρή γούνα σε όλο σας το σώμα και μάλιστα δέν μπορούσατε να ιδρώσετε ώστε να σας «χτυπήσει» λίγο το αεράκι !!!

Τα ηλικιωμένα κουνάβια είναι ακόμα πιό ευαίσθητα στην ζέστη από τα νεότερα.

Άν και γενικά τα κουνάβια μπορούν να επιβιώσουν παρατεταμένες περιόδους ζέστης, το ζόρι από την ζέστη μπορεί να καταπονήσει πολύ το σύστημά του. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου στρεσσαρίσματος από την ζέστη, το ανοσοποιητικό μπορεί να παραβιαστεί, κάνοντάς το πιό επιρρεπή σε ασθένειες. Το επαναλαμβανόμενο ζόρισμα από την ζέστη οδηγεί επίσης σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής για το ζώο. Για αυτούς τους λόγους προτείνεται ένα κουνάβι να διατηρείται σε ένα εσωτερικό χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία άν ο εξωτερικός χώρος μπορεί να ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Ζέστη ή υγρασία;

Οι προαναφερόμενες θερμοκρασίες αφορούν χαμηλά επίπεδα υγρασίας (λιγότερο του 40%). Εάν η υγρασία είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να
ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον συνδυασμό της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Υψηλότερη υγρασία σημαίνει δυσκολότερη εξάτμιση της σωματικής υγρασίας, και δυσκολότερη απαγωγή θερμότητας από το δέρμα. Από τον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τις συγκρίσεις. Για να κατανοήσουμε την αναλογία, το θερμομετρο μπορει να γραφει 30 βαθμούς Κελσίου, όμως με 75% υγρασία, είναι σάν 35 βαθμούς για έναν άνθρωπο!

Δέν έχουμε ακριβείς περιγραφές για το πώς μπορεί να νιώθει ένα κουνάβι, όμως πρέπει να υποθέσουμε οτι θα νιώθουν χειρότερα από τους ανθρώπους, δεδομένου οτι έχουν γούνα και η απόρριψη της θερμότητας εξαρτάται από το δέρμα και όχι μαζί με ιδρώτα όπως τους ανθρώπους.

Μερικά παραδείγματα:

27 βαθμοί με 80% υγρασία είναι σάν 29 βαθμοί για τον άνθρωπο.
33 βαθμοί με 60% υγρασία είναι σάν 41 βαθμοί για τον άνθρωπο.
30 βαθμοί με 70% υγρασία είναι σάν 35 βαθμοί για τον άνθρωπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αυξημένη υγρασία δέν αφήνει περιθώριο για εξάτμιση της υγρασίας και την αποβολή της θερμότητας από το δέρμα.

Γιατί τα κουνάβια έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα

Τα κουνάβια κατάγονται από την Ευρωπαϊκή αγριόγατα (European Polecat). Αυτά ανέκαθεν ζούσαν στην Αγγλία και στην Κεντρική-Βόρεια Ευρώπη. Αυτά τα κλίματα έχουν αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, τα άγρια κουνάβια ζούν σε υπόγειες σήραγγες-τρύπες, και έτσι προστατεύονται από την ζέστη.

Άν και τα οικόσιτα κουνάβια φυσικά έχουν εγκληματιστεί λίγο σε πιό ζεστές θερμοκρασίες (όχι αυτές της Ελλάδας), προέρχονται από ζώο που ζεί σε πιό κρύο κλίμα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νυφίτσες έχουν πρόβλημα με την ζέστη είναι επειδή δέν μπορούν να ιδρώσουν. Οι άνθρωποι ιδρώνουν όταν έχει ζέστη, και η εξάτμιση του ιδρώτα μας βοηθάει να δροσιστούμε. Τα σκυλιά «λαχανιάζουν» μεταφέροντας αέρα στην υγρασία του στόματός τους για να δροσιστούν. Οι νυφίτσες δέν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Εάν δείτε την νυφίτσα σας να λαχανιάζει, σημαινει οτι έχει σοβαρή θερμική καταπόνηση και σε κίνδυνο θερμοπληξίας.

Πώς να το διατηρήσετε δροσερό

Κλιματισμός

Ο καλύτερος τρόπος να δροσίσετε το ferret σας είναι να αποφύγετε την έκθεσή του στην ζέστη εξ’ αρχής. Η πιό προφανής λύση είναι ένα σπίτι με κλιματισμό. Εάν δέν έχετε κεντρικό κλιματισμό, θα πρέπει να τα έχετε είτε σε καλά εξαεριζόμενο χώρο (έτσι κι αλλιώς πρέπει), είτε σε χώρο που δέν πέφτουν κύματα ζεστού αέρα.

Προσέχτε σε ποιά κατεύθυνση φυσάει το κλιματιστικό. Η καλύτερη θέση είναι δίπλα στο κλουβί, διαγώνια έτσι ώστε να μήν φυσάει απ’ ευθείας στο κλουβί.

Ο χώρος του

Κρατήστε το κλουβί μακριά από την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο και μακριά από παράθυρα απο τα οποία μπορεί να μπαίνει ζέστη. Μπορεί να προτιμούν επίσης χώρο με δροσερό πάτωμα, όπως μάρμαρο, πλακάκι κτλ και να μπορούν και να ξαπλώσουν/τεντωθούν/απλωθούν. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κεραμικά πλακάκια στο κλουβί τους για να ξαπλώνουν. Αντικαταστήστε τα φλις υφάσματα με βαμβακερά που είναι πιό δροσερά.

Μπορείτε να τους παρέχετε μία επιφάνεια που θα ξαπλώσουν πάνω η οποία χρειάζεται πολύ ώρα για να ζεσταθεί, όπως κεραμικά υλικά, τούβλα, τσιμέντο, πλακάκια/κεραμίδια, ακόμα και πέτρα. Καθώς ξεκινάει δροσερό το πρωί μπορεί να απορροφήσει αρκετή σωματική θερμότητα κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να το βάλετε και στο ψυγείο για την νύχτα.

Πορώδη υλικά όπως τούβλα/πλίνθοι μπορούν να μουσκευθούν ώστε να δροσίσουν μέσω της εξάτμισης του νερού.

Το νερό!

Το ferret σας θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε άφθονο, δροσερό και φρέσκο νερό κάθε στιγμή της ημέρας. Όπως λένε για την ζέστη, πρέπει να πίνουμε πολλά νερά! Φυσικά δέν μπορούμε να αναγκάσουμε το ferret μας να πιεί νερό, για αυτό και το νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο ανα πάσα στιγμή! Μπορείτε να προσθέσετε εφεδρικό μπουκάλι για να είστε σίγουροι οτι το ferret σας δέν θα μείνει χωρίς νερό, αφού το καλοκαίρι θα πίνουν περισσότερο νερό. Θα πρέπει να αλλάζετε το νερό συχνά το καλοκαίρι, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να προσθέσετε ηλεκτρολύτες στο νερό για να αποφευφχθεί η αφυδάτωσή τους.

Τα κεραμικά μπώλ θα διατηρήσουν το νερό τους πιό δροσερό από τα αντίστοιχα πλαστικά (ειδικά τα μεταλλικά). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να του δώσετε ένα ταψάκι-πισινούλα με ρηχό νερό. Σε μερικά ferret αρέσει να πλατσουρίζουν σε νερό που δέν είναι πολύ βαθύ (τυπικά μέχρι τα γόνατα), ή να παίζουν με παγάκια και μπαλίτσες που επιπλέουν.

Μπορείτε να βάλετε μισό παγάκι στο μπώλ του νερού ώστε να διατηρηθεί δροσερό. Όμως προσέξτε να είναι δροσερό και όχι κρύο. Τα ferret δέν θέλουν να πίνουν κρύο νερό, και άν το νερό είναι πολύ κρύο, μπορεί να πίνει λιγότερο νερό την στιγμή που θα χρειάζεται να πιεί αρκετό, και να υποφέρει από αφυδάτωση.

Σε συνηθισμένη υγρασία, ένα ανοικτό δοχείο με νερό μπορεί να διατηρηθεί περίπου 10 βαθμούς πιό δροσερό από την θερμοκρασία του αέρα.

Ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες, απο μόνοι τους, δέν δροσίζουν τα κουνάβια. Η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι να μεταφέρει αέρα. Άν ο αέρας είναι 35 βαθμών, ο ανεμιστήρας θα μεταφέρει αέρα 35 βαθμών στο δωμάτιο, αντί να τον δροσίσει. Οι άνθρωποι δροσίζονται επειδή η μεταφορά του αέρα βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα, επομένως λειτουργεί για τον άνθρωπο.

Όμως επειδή τα κουνάβια δέν μπορούν να ιδρώσουν, δέν υπάρχει κάτι για να εξατμιστεί, άρα το κουνάβι δέν επωφελείται απο τον ανεμιστήρα. Μπορείτε να προσομοιώσετε τον ιδρώτα για το κουνάβι σας, με το να το ψεκάσετε με νερό και να το χτυπήσει ο αέρας του ανεμιστήρα για να δροσιστεί. Μπορείτε επίσης να βρέξετε ένα ύφασμα/πετσέτα για να σκουπίσετε με αυτήν το φερρετάκι. Για να είναι όμως αποτελεσματικό, πρέπει να το ξαναβρέξετε οταν στεγνώσει, οπότε αυτη η μέθοδος θέλει συνεχή ασχολία.

Επιπλέον, οι ανεμιστήρες είναι πιθανός κίνδυνος για τα κουνάβια, τα οποία χώνουν μύτη και χέρια προκειμένου να εξερευνήσουν το καινούριο «παιχνίδι». Τέλος, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δέν επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα ή του νερού, οπότε οι ανεμιστήρες δέν είναι πολύ αποτελεσματικοί με επίπεδα υγρασίας άνω του 60 τοις εκατό.

Άλλοι τρόποι δροσίσματος

Η εξάτμιση του νερού στο περιβάλλον βοηθάει με την ζέστη.
Μία μέθοδος προέρχεται από τους Αυστραλούς. Απλώνουμε την πετσέτα πάνω από το κλουβί, και τοποθετούμε στην ταράτσα έναν κουβά με νερό. Έπειτα μία ακόμα πετσέτα της οποίας η μία άκρη είναι μέσα στον κουβά με το νερό, και η άλλη άκρη της πάνω στην πετσέτα που είναι απλωμένη πάνω στο κλουβί. Η τελευταία πετσέτα συμπεριφέρεται σάν «φυτίλι» ώστε να μεταφέρει το νερό στην άλλη πετσέτα.

Ή μπορείτε απλά να απλώσετε μιά βρεγμένη πετσέτα πάνω στο κλουβί.

Το εξατμιζόμενο νερό διατηρεί το κλουβί πιό δροσερό. Ένας ανεμιστήρας μπορεί να βοηθήσει αυτή την διαδικασία.

Υπάρχουν όμως στο εμπόριο (εξωτερικό) ψυκτήρες που βασίζονται σε εξατμιζόμενο νερό( στο εξωτερικό) οι οποίοι χρησιμοποιούν ανεμιστήρα για να σπρώξουν αέρα μέσα από βρεγμένες λωρίδες υφάσματος οι οποίες διατηρούνται βρεγμένες από δοχείο νερού.

Όμως με όλες τις μεθόδους της εξάτμισης νερού, όσο μεγαλύτερη η υγρασία του περιβάλλοντος, τόσο λιγότερη απόδοση θα έχει αυτή η μέθοδος.

Ο πάγος είναι καλός τρόπος δροσίσματος και λειτουργεί ανεξαρτήτως επιπέδου υγρασίας. Η καλύτερη μέθοδος είναι πλαστικά μπουκάλια με βιδωτά καπάκια. Τα γεμίζετε στο 3/4 με καθαρό νερό και τα βάζετε στην κατάψυξη.
Θα πρέπει να έχετε πάντα ρεζέρβα τέτοια μπουκάλια κάθε στιγμή σε περίπτωση απώλειας ρεύματος ή ταξιδίου. Όταν έρθει η στιγμή να τα χρησιμοποιήσετε, τα βάζετε μέσα σε μία κάλτσα ή τα τυλίγετε σε μιά πετσέτα. Δέστε την κάλτσα κόμπο.
Άν χρησιμοποιείτε πετσέτα, δέστε την με δετηράκια ή με άλλο τρόπο. Τα ferret μπορεί να μασουλήσουν το λαστιχάκι και να πάθουν φράξη στο εντερικό τους, ή μπορεί να τραυματιστούν όταν μασάνε παραμάνες ή καρφίτσες. Η κάλτσα/πετσέτα απορροφάει την συμπύκνωση και προστατεύει το κουνάβι απο το να ακουμπάει άμεσα τον πάγο.
Η άμεση επαφή με τον πάγο μπορεί να προκαλέσει κάκωση στο δέρμα. Βάζετε το παγωμένο μπουκάλι στο πάτωμα του κλουβιού. Ο κρύος αέρας όταν δέν φυσάει τείνει να κατεβαίνει, οπότε δέν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα με αυτή τη μέθοδο, αφού ο κρύος αέρας θα φεύγει από το ζωάκι σας.

Εάν δέν έχετε μπουκάλια παγωμένα, πάρτε τσουβάλια με έτοιμο θρυμματισμένο πάγο ( είναι φθηνά). Μπορείτε να βάλετε τον πάγο σε σακκούλες τροφίμων με λίγο νερό και να τις τοποθετήσετε κάτω απο το υπόστρωμα της νυφίτσας, ή να τις τυλίξετε με μιά πετσέτα. Και αυτή η μέθοδος θα δροσίσει την νυφίτσας σας, όμως οι σακκούλες αυτές πρέπει να αλλάζονται πιό συχνά από τα παγωμένα μπουκάλια.

Χημικός πάγος

Τα χημικά «cold packs» για στιγμιαίο πάγο φτιάχνονται από χημικά τζέλ σε μία σφραγισμένη σακκούλα.

Αυτά τα χημικά ενεργοποιούνται όταν ανακινήσεις αυτή την τσάντα ή την ζουλήξεις. Χρησιμοποιούνται στις πρώτες βοήθειες και μπορείτε να τις βρείτε σε φαρμακεία. Τα χημικά είναι τοξικά, οπότε θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα βάζο ή άλλο δοχείο που δέν θα μπορεί το ferret να την ταλαιπωρήσει. Επίσης δέν πρέπει το ferret να έχει άμεση επαφή με την σακκούλα, αφού θα μπορούσε να παγώσει πάνω στο δέρμα του ferret σας. Τα περισσότερα είναι ακριβά και όχι επαναχρησιμοποιήσιμα. Θα χρειαστείτε κάμποσα για κάθε ferret. Τα περισσότερα κρατάνε περίπου μία ώρα. Αυτά όμως είναι χρήσιμα για επείγοντα περιστατικά.

Ο εξωτερικός χώρος

Το καλοκαίρι είναι λογικό να θέλετε να βγάλετε το μικρό σας έξω. Ο πρώτος κανόνας είναι να ελέγξετε θερμοκρασία και υγρασία.

Άν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς, το κουνάβι σας πρέπει να παραμείνει μέσα στην δροσιά. Επίσης το κουνάβι σας πρέπει να παραμείνει μακριά από την έκθεση στον ήλιο.

Το κουνάβι σας μπορεί να «καεί» στα ευαίσθητα αυτιά του και στην μύτη του, και οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον αμφιβληστροειδή των ματιών του.
Το κάψιμο από τον ήλιο κάνουν το μικρό σας πιό επιρρεπή σε καρκίνο του δέρματος. Ιδιαιτέρως τα κουνάβια λευκίτες (albino) που στερούνται την πολύτιμη μελανίνη, δέν έχουν το προστατευτικό χρωματισμό του δέρματος και μπορεί να υποφέρουν οξύ και ολικό κάψιμο (σε όλο το σώμα) μόνο με λίγα λεπτά απ’ ευθείας έκθεσης στον ήλιο.

Τα πάρκα

Άν πάτε το κουνάβι σας βόλτα σε πάρκο, να θυμάστε τις οδηγίες για την θερμοκρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Εννοείται χρησιμοποιείτε πάντα λουράκι.

Η βόλτα νωρίς το πρωι ίσως να είναι το ασφαλέστερο για το ferret σας επειδή είναι αρκετά δροσερά και αρκετά φωτεινά για την βόλτα. Η βόλτα το απόγευμα ίσως να αποδειχθεί λανθασμένη. Ακόμα και αν η θερμοκρασία του αέρα είναι δροσερή, το τσιμέντο και η άσφαλτος διατηρούν την θερμοκρασία αρκετή ώρα αφού πέσει ο ήλιος.
Βάλτε την παλάμη σας για 30 δευτερόλεπτα εκεί που θα περπατήσει το ferret. Άν το νιώθετε καυτό, είναι πολύ ζεστό για το ferret σας. Επίσης να έχετε υπόψη οτι το σώμα του που είναι τόσο κοντά στο έδαφος, θα απορροφήσει επίσης θερμότητα από το έδαφος.

Τέλος, άν είναι πολύ σκοτεινά έξω, ρισκάρετε να χάσετε το ferret σας εάν καταφέρει και δραπετεύσει από το λουράκι του, ή ένα άλλο ζώο που δέν μπορείτε να δείτε το τραυματίσει.

Παραλία

Πέρα από τις προειδοποιήσεις για την ζέστη και το ηλιοκάψιμο, οι παραλίες έχουν τους δικούς τους κινδύνους.

Η άμμο διατηρεί θερμοκρασία για πολύ ώρα αφού η θερμοκρασία του αέρα ελαττωθεί. Στα κουνάβια αρέσει να σκάβουν και άν καταλάθος καταπιούν κάμποσο, ρισκάρουν εντερικό φράξιμο.
Η άμμο που φυσιέται μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια του, καθώς αποτελείται από πυρόλιθο ο οποίος μπορεί να γρατζουνίσει τα μάτια και το δέρμα.

Τέλος, άν το κουνάβι σας πιεί αλατόνερο αποδιοργανώνεται το πεπτικό σύστημά του. Άν πιεί πάρα πολύ αλατόνερο, θα μπορούσε να προκληθεί οίδημα στον εγκέφαλο.

Πισίνα

Τα περισσότερα κουνάβια είναι καλοί κολυμβητές, όμως δέν τους αρέσει αυτή η άσκηση.

Το κολύμπι είναι μιά μορφή αγωνίσματος στο οποίο δέν είναι συνηθισμένα τα κουνάβια, και το σώμα τους καταπονείται εύκολα. Μήν καταπονήσετε σωματικά το κουνάβι σας με κολύμπι ενώ έχει ήδη καταπονηθεί απο την θερμότητα! Το κουνάβι σας μπορεί να εξουθενωθεί γρήγορα και να πνιγεί!

Επίσης, το χλωριωμένο νερό είναι εξαιρετικά ερεθιστικό στα ευαίσθητα μάτια και δέρμα του κουναβιού.

Ταξίδια στους ζεστούς μήνες

Κατα καιρούς θα χρειαστεί να ταξιδέψετε με την νυφίτσα σας με αμάξι, είτε σύντομο ταξίδι για τον γιατρό, είτε μεγάλο για διακοπές. Το καλοκαίρι τα ταξίδια με αμάξι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω της ζέστης φυσικά. Ποτέ μην αφήνετε τη νυφίτσα σας μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ακόμα και άν τα παράθυρα είναι ανοικτά και ακόμα και αν είναι για λίγα λεπτά. Οι εσωτερικές θερμοκρασίες μπορούν να διπλασιαστούν μόνο μέσα σε μερικά λεπτά.

Το πιό σημαντικό που πρέπει να θυμάστε για ταξίδια με την νυφίτσα σας, είναι να την διατηρείτε δροσερή. Ακόμα και στα πιό σύντομα ταξίδια να έχετε μαζί παγωμένα μπουκάλια για να βάλετε στο μεταφορικό κλουβάκι.

Μήν βάλετε το κλουβάκι στο έδαφος του αμαξιού όπου είναι το πιό ζεστό σημείο, βάλτε το στην θέση και δέστε το με την ζώνη. Πάντα να έχετε νερό μαζί σας και να μπορείτε να το προσφέρετε στη νυφίτσα σας. Φράξτε τις ακτίνες του ήλιου από τα παράθυρα του αυτοκινήτου με το να μαγκώσετε μιά πετσέτα στο κλειστό τζάμι η οποία προσφέρει σκιά. Μπορείτε επίσης να μαγκώσετε ή να κολλήσετε με ταινία χαρτόνι στο παράθυρο.

Ακόμα και άν το αυτοκίνητό σας έχει κλιματισμό, θα μπορούσε να υπερθερμανθεί, ο κλιματισμός να χαλάσει ή το ίδιο το αυτοκίνητο να χαλάσει και να χρειαστεί ώρα για να έλθει βοήθεια. Τα σακκουλάκια στιγμιαίου πάγου θα μπορούν να χρησιμεύσουν σε αυτή την περίπτωση, όπως και ψεκαστηράκι με νερό.

Θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία

Πέρα από όλες τις προφυλάξεις σας, μπορεί να έχετε ένα ferret που υποφέρει από θερμική καταπόνηση που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε μερικά λεπτά, και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να μήν αφήνετε ποτέ το ferret σας σε παρκαρισμένο αμάξι.

Ενδείξεις

Το ferret ας μπορεί να δείξει τα πρώτα σημάδια της έντασης από την ζέστη με το να είναι ληθαργικό να κινείται αργά και να θέλει να ξαπλώσει στο πάτωμα. Γνωρίζετε ήδη ότι είναι ενεργητικές γουνόμπαλες, οπότε άν το ferret σας φαίνεται κουρασμένο και νυσταλέο σε ζεστό καιρό, να το θεωρείτε προειδοποιητικό μήνυμα.

Το ferret μπορεί να έχει το στόμα ανοιχτό και η μύτη και τα ούλα του να αλλάξουν σε σκοτεινό ρόζ χρώμα (ή λευκό εάν πρόκειται να πάθει σόκ). Άν το ferret βαριανασαίνει/λαχανιάζει, σαλιάζει, ξερνάει, κουτσαίνει, ή έχει κόκκινα πατουσάκια, περνάει σε φάση θερμοπληξίας. Περαιτέρω συμπρώματα της θερμοπληξίας είναι πρωτοφανή επίπεδα φλέγματος από την μύτη και το στόμα, λιποθυμία, μερικές φορές κρίση, και τελικά κώμα.

Η συνηθισμένη σωματική θερμοκρασία ενός κουναβιού είναι μεταξύ 37.7 και 39.4 με μέσο όρο 38.8 βαθμούς. Οι αναπνοές θα πρέπει να είναι 33-36 ανά λεπτό, και ο ρυθμός της καρδιάς είναι μέσο όρο 225 χτύπους. Υψηλότερες θερμοκρασίες, γρήγοροι χτύποι και ρηχή αναπνοή υποδεικνύουν θερμοπληξία. Για να δειγματίσετε θερμοκρασία από τον πρωκτό, μηδενίστε το θερμόμετρο, αλείψτε το με λιπαντικό, και εισάγετε 1.2-1.4 εκατοστά. Περιμέντε ένα λεπτό, και αφού το αφαιρέσετε βλέπετε την θερμοκρασία του. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιον για να το κρατήσει ή να του αποσπάσει την προσοχή κατα την διαδικασία αυτή.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

 • Γρήγορες ανάσες
 • Έντονα κόκκινη γλώσσα
 • Κόκκινα ή χλωμά ούλα
 • Πηχτό, κολλώδης σάλιο
 • Κατάπτωση
 • Αδυναμία
 • Ζαλάδα
 • Εμετός (μερικές φορές με αίμα)
 • Διάρροια
 • Σόκ
 • Κόκκινες πατούσες
 • Ληθαργική συμπεριφορά
 • Κώμα

Πρώτες βοήθειες

Σε περίπτωση καταπόνησης από την ζέστη και θερμοπληξίας, ο στόχος είναι να δροσίσουμε το σώμα του κουναβιού και να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία του σταθερά, όχι απότομα. Πρέπει να δράσετε γρήγορα, αλλά όχι απρόσεκτα.

Βγάλτε το ζωάκι σας από το ζεστό μέρος και ρίξτε του την θερμοκρασία αργά. Άν το κρυώσετε πολύ γρήγορα, η θερμοκρασία του σώματος θα πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα και το ferret δέν θα μπορεί να το σταματήσει. Άν πιεί νερό ή ηλεκτρολύτες, αφήστε το να πιεί, αλλά ποτέ μην βάλετε υγρά με το ζόρι στο στόμα ενός αναίσθητου ζώου. Προσφέρετέ του νερό ή ηλεκτρολύτες (pedialyte) σε σύριγγα και στάξτε του στα πλάγια του στόματος ή κάτω από την γλώσσα, ενώ σιγουρεύεστε ότι το ferret γλύφει και καταπίνει από μόνο του. Σκουπίστε το με μια δροσερή (όχι κρύα) πετσέτα, ή τυλίξτε το με μια δροσερή και μουσκεμένη πετσέτα/ύφασμα. Επικεντρωθείτε στις περιοχές των άκρων, ποδιών, οπισθίων, αχαμνών και ουράς. Φρεσκάρετε με δροσερό νερό κάθε λίγα λεπτά.

Οινόπνευμα μπορεί να εφαρμοστεί στις πατούσες, αλλά πουθενά αλλού. Επαναλάβετε αυτούς τους τρόπους μέχρι η πρωκτική θερμοκρασία να φθάσει τους 39.4 βαθμούς Κελσίου.

Όταν το κουνάβι σας σταθεροποιηθεί, πηγαίνετέ το κατευθείαν στον κτηνίατρο, ακόμα και αν φαίνεται σε καλή κατάσταση. Το κουναβάκι σας μπορεί να χρειάζεται ένεση υγρών υποδόρια (κάτω από το δέρμα) ή ενδοφλέβια. Ίσως επίσης να χρειαστεί θεραπεία απο σόκ.

Μήν προσπεράσετε το στάδιο με τον κτηνίατρο! Τα κουνάβια μπορεί να πάθουν σόκ ώρες αφού τα συμπτώματα της θερμοπληξίας έχουν σταματήσει! Σύμφωνα με την Ruth Heller, DVM, του νοσοκομείου ζώων στην Borderbrook, Murrysville, τα κουνάβια που φαίνονται καλά μετά απο θερμοπληξία μπορεί και πάλι να βγάλουν θανατηφόρα προβλήματα μέρες μετά.

 • ΜΗΝ το βυθίσετε σε νερό. Θα μπεί σε κατάσταση σόκ το οποίο μπορεί να φέρει τον θάνατο
 • ΜΗΝ του δώσετε κρύο νερό να πιεί. Μπορεί επίσης να πάθει σόκ.
 • Δώστε του Di-Vetelact, Bio Lac ή γάλα χωρίς λακτόζη αναμειγμένο με λίγο Nutripet ή Nutrigel. (3ml Με κουτάλι ή σύριγγα) με 1 δόση κάθε 5-10 λεπτά
 • Σκουπίστε το μαλακά με ένα υγρό ύφασμα/πετσέτα για να απομακρύνετε την θερμότητα από το σώμα του.
 • Η θερμοκρασία από τις πατούσες είναι ένδειξη της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Αν οι πατούσες του είναι κρύες, τρίψτε τες για να επαναφέρετε την κυκλοφορία. Έπειτα συνεχίστε να παρακολουθείτε την θερμοκρασία τους.

Συμπέρασμα

Ο γούνινος φίλος σας πρέπει να διατηρείται δροσερός όλο το καλοκαίρι. Να θυμάστε πως ότι φαίνεται σε εσάς ζεστό, φαίνεται και στο κουνάβι σας.

Νερό, κλιματισμός, και πάγος το βοηθάνε να είναι πιό άνετο, και το να διατηρείται δροσερό θα του δώσει μακροζωϊα.

Άλλες καλοκαιρινές προφυλάξεις όπως έλεγχος εντόμων, κλειστά παράθυρα, και προσεκτικές μετακινήσεις/ταξίδια μπορεί να σώσουν την ζωή του κουναβιού σας. Ο κίνδυνος της ζέστης είναι πραγματικός και ετήσιος. Έχουν πεθάνει πολλά κουνάβια και τις περισσότερες φορές ο λόγος ήταν απροσεξία απο μέρος του ιδιοκτήτη. Φροντίστε να είστε προσεκτικός αυτή την ζεστή περίοδο και υπομονή μέχρι το φθινόπωρο, όπου τα φερρετάκια μας δέν θα ζεσταίνονται και θα γίνουν και πιό φουντωτά !

The following two tabs change content below.
Avatar

Νυφιτσάκιας

Administrator at Greek Ferret Club
Όταν κοιμάμαι, να μήν με ξυπνάτε παρακαλώ !
 •  
  77
  Shares
 • 77
 •  
 •  
 •  
 •  
 •