Είναι καθήκον του ιδιοκτήτη να παρέχει στο ζωάκι του σωστή τροφή και περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει και την σωστή θερμοκρασία. Το άρθρο για την ζέστη θα έλθει αργότερα, όμως τώρα ας μιλήσουμε λίγο για τα ferret σας και την χαμηλή θερμοκρασία.

Κουνάβια και χαμηλές θερμοκρασίες

Ένα ενεργό και ξύπνιο ferret παράγει αρκετή θερμότητα ώστε να συντηρηθεί, ακόμα και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Όμως, όταν εγκαθίσταται και κοιμάται, η χαμηλωμένη θερμοκρασία του και η μικρή του σωματική μάζα μπορεί να κάνει τις χαμηλές θερμοκρασίες επικίνδυνες.

Θεωρητικά το εύρος θερμοκρασιών οπου ένα κουνάβι θα είναι άνετο είναι 15-26 βαθμούς Κελσίου. Όμως αυτό ισχύει για το σπίτι τους – εξωτερικά μπορεί να είναι και χαμηλότερη η θερμοκρασία μιάς και θα μπορεί να είναι ενεργό, στην οποία περίπτωση δέν θα έχει πρόβλημα. Σημασία έχει εκεί που κουρνιάζει να είναι στην σωστή θερμοκρασία, ώστε ακόμα και αν έχει περισσότερο κρύο να μπορεί να προστατευτεί στο σπιτάκι του.

Για την ζέστη δέν ισχύει το ίδιο, μιάς και αντέχουν περισσότερο στο κρύο παρά στην ζέστη.

Ο γενικός κανόνας εάν δυσκολεύεστε με τα θερμόμετρα, είναι: Εάν κρυώνετε εσείς, τότε καί αυτά. Θα πρέπει να έχουν στο κλουβί άφθονα στρωσίδια ώστε να κουρνιάσουν και να χωθούν όπως έχουμε και εμείς οι άνθρωποι παπλώματα και κουβέρτες στα κρεββάτια μας.

Κατά προτίμηση το μέρος που κοιμούνται να μήν είναι ιδιαίτερα φωτεινό. Τα κουνάβια θέλουν να νιώθουν προστατευμένα και σε ασφάλεια, όχι μόνο όταν πηγαίνουν τουαλέτα, αλλα και πιό απαραίτητα όταν κοιμούνται !

Η μόνωση του σπιτιού του κουναβιού σας έχει μεγάλη σημασία κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το μέταλλο και το τσιμέντο προκαλεί απορρόφηση της θερμότητας μακριά από το σώμα του κουναβιού και πρέπει να καλυφθεί πολύ καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρώσεις εφημερίδας, κουβερτούλες φλίς ή άλλου τύπου. Ότι μπορεί να ζεστάνει εσάς, μπορεί να ζεστάνει και το μικρό σας.

Στρώσεις εφημερίδας κάτω από τα στρωσίδια που κοιμάται το ferret είναι ένα καλό μονωτικό υλικό. Εάν έχετε κλουβί με αφαιρούμενους πλαστικούς «ορόφους» μπορείτε να διπλώσετε μια μεγάλη κουβέρτα ή πετσέτα γύρω και κάτω από την πλαστική επιφάνεια με την εφημερίδα ανάμεσα στο πλαστικό και το στρωσίδι.

ΠΡΕΠΕΙ η νυφίτσα σας να έχει στρώσεις από στρωσίδια για να μπορεί να φωλιάσει. Σχεδόν οτιδήποτε βάλετε είναι καλύτερο απο το τίποτα, όμως εάν θέλετε να του δώσετε το κάτι παραπάνω, θα προσέξετε το είδος υφάσματος που στρώνετε.

Τα νύχια της νυφίτσας σας μπορούν να μπλεχτούν σε υφάσματα ανοικτής ύφανσης, και μπλεγμένα κρόσια ή κόμποι μπορούν να το κάνουν να μπλεχτεί. Οπότε ζεστά και πυκνά υφάσματα θα πρέπει ιδανικά να χρησιμοποιούνται για το στρωσίδι της νυφίτσας.

Επίσης το άχυρο και το τεμαχισμένο / κομμένο χαρτί δέν είναι κατάλληλα υλικά για να του στρώσετε. Εάν έχετε το κλουβί σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να σιγουρέψετε όσο είναι δυνατόν να μήν μπαίνει κρύος αέρας μέσα.

Μερικά ferret (ειδικά όσα είναι σε βόρειες χώρες) έχουν μεγαλύτερο βάρος και πιό χοντρή γούνα και αντέχουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό έχει σχέση και με τί θερμοκρασίες έχει συνηθίσει το κάθε ferret. Εάν το είχατε για παράδειγμα πάντα μέσα, η γούνα του δέν θα είναι τόσο χειμερινή όσο άλλα τα οποία αντιμετωπίζουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οπότε εάν θέλετε να το εγκληματίσετε, αυτό θα πρέπει να γίνει αργά!

Ελέγχετε την θερμοκρασία. Από τους 5 βαθμούς και κάτω (για συνηθισμένα ferret) μπορεί να κινδυνεύσει το μικρό σας. Εάν είναι πολύ ήσυχο, τρέμει (εκτός απο όταν ξυπνάει) ή τρέχει η μύτη του ή έχει πολύ υγρή μύτη προσέξτε!

Μπορώ να κολλήσω το φέρρετ μου γρίπη;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Εάν είχατε πρόσφατα γρίπη μπορείτε να το κολλήσετε. Τα φέρρετ είναι ευαίσθητα στις αρρώστιες, ειδικά κρυώματα και ιώσεις. Και ειδικά αυτές που είναι απο τον ιδιοκτήτη.

Τα άμεσα συμπτώματα είναι φτάρνισμα, υγρά μάτια, συμφόρηση και αδυναμία. Συχνότερα τέτοια φέρρετ συμπεριφέρονται ληθαργικά. Η μόνη διαφορά είναι οτι αυτά τα φουντωτά κατοικίδια αρρωσταίνουν για περισσότερο καιρό απο τους ανθρώπους. Συνήθως διαρκεί για 2 εβδομάδες.

Για να αποτρέψετε το φέρρετ σας να αρρωστήσει πλύνετε τα χέρια σας πρίν παίξετε μαζί του. Επίσης καλύψτε την μύτη σας εάν φταρνίζεστε. Εάν είναι δυνατόν μήν έλθετε σε επαφή καθόλου μαζί του, ειδικά στην οξεία φάση της αρρώστιας σας. Αυτό διασφαλίζει οτι το φέρρετ σας δέν θα αρρωστήσει !

Εάν το ferret σας κολλήσει:

 • Προμηθευτείτε σταγόνες από κάποιο pet shop. Αυτές θα ανακουφίσουν απο την συμφόρηση και θα του επιτρέψουν να αναπνέει εύκολα. Σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές για φέρρετ. Εάν δέν βρείτε ή δέν έχει το μαγαζί που πήγατε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και αλάτι με ένα απαλό ύφασμα. Απλά μουσκέψτε το ύφασμα και φέρτε το κοντά στην μύτη του ώστε να αναπνεύσει τον ατμό.
 • Δώστε του σούπα κοτόπουλου ή πάπιας. προετοιμάστε το κρέας και αναμείξτε το με κροκέτες. Προσθέστε νερό για γίνει σάν σούπα. Μήν προσθέστε αλάτι ή κάποιο καρύκευμα.
 • Χρησιμοποιήστε ατμοποιητή εκεί που κοιμάται. θα το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα και θα το κρατήσει ζεστό και άνετο καθώς ξεκουράζεται. Φροντίστε επίσης να μήν ζεσταίνεται.
 • Δώστε του πολύ νερό! Σιγουρευτείτε οτι πίνει νερό κάθε ώρα. Αυτό σιγουρεύει οτι ευδατώνεται αρκετά ακόμα και άν δέν διψάει. Εάν δέν πίνει καθόλου, δοκιμάστε να του δώσετε Pedialyte
 • Εάν το φερρετάκι σας δέν τρώει, μπορεί να χρειαστεί να το ταϊσετε με σύριγγα. Σιγουρέψτε οτι αυτό που του δίνετε είναι καλά αναμειγμένο ώστε να μπορεί να το χωνέψει εύκολα. Ταϊστε το 4-5 φορές την ημέρα.

Τέλος, μπορείτε να του δίνετε nutrigel ακόμα και σε καθημερινή βάση, είτε είναι άρρωστο είτε όχι. Το nutrigel μπορείτε να το βρείτε στα Pet City. Είναι απλό συμπλήρωμα διατροφής, και όσο και να φάει δέν θα το βλάψει. Προσοχή όμως να μήν καλομαθαίνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μας !

Εάν βλέπετε το φέρρετ σας να είναι σοβαρή η κατάστασή του, πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο απευθείας. Ο κτηνίατρος μπορεί να παρέχει την σωστή διάγνωση και φάρμακα για να νιώσει το νυφιτσάκι σας κατευθείαν καλά. Μήν του δώσετε ότι φάρμακο νομίζετε, ειδικά φάρμακα για ανθρώπους! Μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο με τα χημικά που έχουν τα φάρμακα.

Ίσως να πρέπει να το βάλετε σε καραντίνα, ειδικά άν έχετε άλλα κουνάβια ή άλλα κατοικίδια στο σπίτι. Έχετε ένα ξεχωριστό κλουβί για να το αφήσετε. Σιγουρευτείτε επίσης οτι πλύνατε τα παιχνίδια που μοιράζονται. Αυτό θα σιγουρέψει οτι τα άλλα κατοικίδια δέν θα αρρωστήσουν και οτι ο ιός είναι υπό έλεγχο. Κρατήστε επίσης τα παιδιά σας μακριά ώστε να μήν εξαπλωθεί η ασθένεια.

Σιγουρευτείτε ότι η νυφίτσα σας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και τρέφεται με ποιοτική τροφή ώστε να διασφαλιστεί η άριστη υγεία του. Ένα καθαρό περιβάλλον και οι επισκέψεις στον γιατρό θα διατηρήσουν το κατοικίδιό σας σε άριστη κατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να νοιάζεστε για το κουνάβι σας ώστε να του ανακτήσετε την υγεία. Αν και να περιποιείστε ένα άρρωστο κουνάβι δέν είναι εύκολο, είναι σίγουρα ωραία επιβράβευση να το βλέπετε να αναρρώνει και να είναι και πάλι ευτυχισμένο!

The following two tabs change content below.
Avatar

Νυφιτσάκιας

Administrator at Greek Ferret Club
Όταν κοιμάμαι, να μήν με ξυπνάτε παρακαλώ !
 •  
  16
  Shares
 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  
 •