Καθαρισμός αυτιών του ferret

Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται μόνο μετά το μπάνιο (μια φορά τον μήνα).

Tα ferrets τείνουν να έχουν κηρώδη αυτιά και το να τα καθαρίζουμε είναι απαραίτητο μια και αποτρέπουμε έτσι τυχόν μολύνσεις. Το κερί έχει χρώμα καφέ ή κοκκινωπό.

Το συχνό καθάρισμα θα σας διευκολύνει στο να μάθετε να παρατηρείτε την δομή των αυτιών των κουναβιών σας με αποτέλεσμα να είστε ικανοί να διακρίνετε αλλαγές/πληγές/μολύνσεις/παράσιτα κ. λ. π.

Το εσωτερικό των αυτιών των νυφιτσών είναι σε σχήμα ‘’L’’ και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί να μην τραυματιστούν τα κανάλια.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα μας ρωτάνε επίσης πόσο βαθιά να καθαρίζονται. Πότε μην καθαρίζετε πιο βαθιά απ’ ό, τι είναι ορατό σε εσάς.

Tip:
Αν αφαιρέσετε κερί σε μαύρο χρώμα ή παρατηρήσετε πληγές ή το ferret σας κουνάει συχνά το κεφάλι του ή ξύνεται στην περιοχή των αυτιών ή τα αυτιά του μυρίζουν άσχημα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για τυχόν παράσιτα.
 • Μπατονέτα ή προϊόντα καθαρισμού αυτιών για γάτες. Το να τα καθαρίσετε με απλό νερό είναι άσκοπο μια και δεν θα καταφέρετε να μαλακώσετε το κερί ποτέ. Μπορείτε εξίσου και με υπεροξείδιο, μια και σκοπός μας είναι πρώτα να μαλακώσουμε το κερί και έπειτα να το αφαιρέσουμε. Το μαγειρικό λάδι απαγορεύεται αφού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων.
 1. Κρατήστε το ferret σας ακινητοποιημένο από το σβέρκο χωρίς να ακουμπάνε τα πόδια του σε κάποια επιφάνεια.
 2. Καθαρίστε την γύρω περιοχή ώστε να μην εισχωρήσει τίποτα περαιτέρω στο αυτί κατά την διάρκεια του καθαρισμού.
 3. Βάλτε σε ένα μπολ διαλυτικό και βουτήξτε μέσα την μπατονέτα.
 4. Εισχωρήστε την μπατονέτα στο αυτί. Μην σπρώξετε την μπατονέτα μέσα στο αυτί. Καθαρίστε απαλά ό,τι σας είναι ορατό.
 5. Καθαρίστε με διαφορετικές μπατονέτες ωσότου δεν σας είναι ορατό κερί ή οποιαδήποτε άλλου είδους βρωμιά
 6. Στο τέλος, προσφέρετε στο ferret σας μια επιβράβευση σε μορφή λιχουδιάς!

Χέλενα Αντρέικο για την ελληνική κοινότητα ferrets.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •