Κόψιμο νυχιών του κουναβιού

Το κόψιμο των νυχιών είναι κάτι το απαραίτητο τόσο για τα ferret σας όσο και για εσάς.

Έτσι, αποτρέπετε τυχόν ατυχήματα μια και πολλές φορές τα κουνάβια τείνουν να γρατζουνάνε χαλιά, στρώματα κ. λ. π., καθώς και να τραυματίζονται, αφού ουκ ολίγες φορές, πιάνονται σε υφασμάτινα αντικείμενα και με απότομες κινήσεις αποτραβιούνται με αποτέλεσμα να ξεριζώνουν άθελά τους τα νύχια τους.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα περιποιούνται τα νύχια, επειδή είναι πολύ σημαντικά. Το κόψιμο πρέπει να γίνεται όποτε παρατηρείται πως τα νύχια έχουν μεγαλώσει αισθητά.

Tip:
Τοποθετήστε το ferret σας ανάσκελα και βάλτε πάνω στην κοιλιά του φαγητό ώστε να αναδιπλώνεται και να κρατιέται απασχολημένο τρώγοντας. Προτιμότερο κάποιος να κρατάει τις λιχουδιές όσο εσείς κόβετε, προκειμένου να μην πέσει φαγητό κατά λάθος και το ferret το αναζητήσει και τραυματιστεί.
Tip:
Σε περίπτωση τραυματισμού, βουτήξτε το νύχι που αιμορραγεί στην αιμοστατική σκόνη/σόδα/καλαμποκάλευρο και σταματήστε να κόβετε. Εάν δεν σταματήσει η αιμορραγία μέσα σε 3-5 λεπτά, τυλίξτε το νύχι με κάποιο καθαρό μαντήλι. Ξαναπροσπαθήστε να κόψετε το νύχι έπειτα από καμιά βδομάδα, εφόσον θα έχει επουλωθεί.
Tip:
Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία όσο αυτά κοιμούνται.
Tip:
Εάν εξακολουθεί να σας είναι δύσκολη η διαδικασία, εμπιστευτείτε το κόψιμο στον κτηνίατρο.
Tip:
Καλύτερα να τους κόβετε τα νύχια συχνά, ώστε να συνηθίσουν την διαδικασία.
 • Νυχοκόπτη για γάτες . Εναλλακτικά, ψαλιδάκια και νυχοκόπτες για ανθρώπους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνονται.
 • Αιμοστατικό για περίπτωση τραυματισμού. Εναλλακτικά, μαγειρική σόδα ή καλαμποκάλευρο, αλλά δεν είναι πλήρως αποστειρωμένα.
 1. Ξεκινήστε την διαδικασία σε ένα σημείο του χώρου σας αρκετά φωτεινό, ώστε να είναι ευδιάκριτη η μήτρα του νυχιού (ροζ σημείο).
 2. Κρατήστε το ferret ακινητοποιημένο, ή ζητήστε βοήθεια από κάποιον ή απλώστε στην κοιλιά του ενώ το έχετε ανάσκελα Nutrigel και ξεκινήστε κόβοντας από πίσω προς τα μπρος ανάλογα με το μέγεθος του κάθε νυχιού. Πολλές φορές, δεν χρειάζονται όλα κόψιμο!
 3. Πρέπει πάντα να κόβετε το μυτερό σημείο και να μην πλησιάζετε την μήτρα ειδάλλως θα τραυματίσετε το ferret και θα του είναι υπερβολικά επώδυνο.
 4. Όταν τελειώσετε, δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά και νερό.

Χέλενα Αντρέικο για την ελληνική κοινότητα της νυφίτσας.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •