Στεγνό καθάρισμα ferret

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το ferret σας, ενώ ήδη έχει προηγηθεί μπάνιο ή όταν είναι άρρωστο και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε οποιαδήποτε επιδείνωση.

Εξίσου ο ασφαλέστερος τρόπος καθαρισμού μια και το συχνό μπάνιο αλλοιώνει τα έλαια που παράγει ο οργανισμός του ferret σας.

Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα που δέν γνωρίζουν θα τα κάνουν συχνά μπάνιο μιάς και έτσι συνηθίζεται με τα ζώα. Όμως αυτό δέν είναι σωστό. Επιπλέον ορισμένα κουνάβια μπορεί να αναπτύξουν ξηροδερμία μετά απο καιρό τακτικών μπάνιων.

 • Ταλκ για βρέφη.
 • Βούρτσα για βρέφη
 • Μια πετσέτα.
 1. Κρατήστε το ferret σας από την κοιλιά του.
 2. Ξεκινήστε να το πασπαλίζετε με το ταλκ.
 3. Με απαλές κινήσεις απλώστε το ταλκ σε όλη την γούνα ως το δέρμα.
 4. Βουρτσίστε το για να φύγουν τα υπολείμματα σκόνης.
Tip:
Εάν το Ferret έχει λερωθεί τοπικά, σκουπίστε το με ένα υγρό μαντήλι ή ένα μωρομάντηλο.

Μπάνιο στο ferret

Το μπάνιο πρέπει να επιχειρείται όσο πιο αραιά γίνεται.

Το πολύ μια φορά το μήνα είναι αρκετή, μόνο αν είναι αναγκαίο. Οι περισσότεροι δέν τα πλένουμε πάνω απο 5 φορές το χρόνο, εκτός απο περιπτώσεις με λεκέδες όπως λάσπη, λάδι χρώμα κτλ.

Οι περισσότερες νυφίτσες λατρεύουν το νερό και το απολαμβάνουν κολυμπώντας, τα υπόλοιπα το απεχθάνονται όσο και οι γάτες.

 • Αφρόλουτρο για βρέφη ή για ferrets. Εναλλακτικά για ζώα, αν και πολλοί ιδιοκτήτες το αποφεύγουν.
 • Αρκετές πετσέτες τόσο για να σκουπίσετε το ferret σας, όσο και για μπορούν να σκουπιστούν μόνα τους.
 1. Γεμίστε μια μπανιέρα με νερό αρκετό ώστε να φτάνει μέχρι λίγο πιο πάνω από τα πόδια του ferret σας. Τα περισσότερα ferrets δεν ξέρουν κολύμπι, οπότε το να γεμίσετε την μπανιέρα με νερό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
 2. H θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι γύρω στους 39 °C, μια και η θερμοκρασία του σώματός τους είναι αρκετά υψηλή και η απότομη αλλαγή θα τα κάνει νευρικά.
 3. Κρατήστε το ferret σας και ξεκινήστε να το αλείφετε με το αφρόλουτρο.
 4. Προσέξτε μην πάει αφρόλουτρο στα μάτια τους.
 5. Όταν θα έχετε τελειώσει, αδειάστε την μπανιέρα και απομακρύνετε το αφρόλουτρο με νερό.
 6. Στεγνώστε το οι ίδιοι ή απλώστε πετσέτες στο πάτωμα και το ferret σας θα ξεκινήσει να τρίβεται σε αυτές μέχρι να έχει απομακρυνθεί όλο το νερό.
Tip:
Για να νιώσει ασφάλεια και να σταματήσει να είναι νευρικό κατά την διάρκεια του μπάνιου, τοποθετείστε το στον πάτο της μπανιέρας κρατώντας το με το ένα σας χέρι απαλά στην πλάτη.
Tip:
Μετά το μπάνιο δώστε του μια λιχουδιά.
Tip:
Για τα ferrets που τους αρέσει το νερό, μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα νερού ώστε να ξεκινήσει να απολαμβάνει και το ίδιο το μπάνιο του καθώς θα κολυμπάει.
Tip:
Για τα ‘’υδροφοβικά’’ ferrets, κρατήστε τα απαλά κάτω από το στήθος και ξεκινήστε να απλώνετε αφρόλουτρο με κινήσεις μασάζ από τα αυτιά του εώς την ουρά του. Συνήθως δεν χρειάζεται να τα πλένετε από κάτω εκτός αν υπάρχουν παράσιτα και χρησιμοποιείτε αντιπαρασιτικό αφρόλουτρο. Μιλήστε του σε απαλούς τόνους για να το καθησυχάσετε. Όταν τελειώσετε, απομακρύνετε το αφρόλουτρο χρησιμοποιώντας κούπες με νερό. Φροντίστε τα δάχτυλά σας να εισχωρούν μέσα και ανάμεσα στην γούνα του, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα σαπουνιού.
Tip:
Να θυμάστε, όταν ένα ferret θέλει να στεγνώσει την γούνα του συμπεριφέρεται ‘’μανιακά’’ ψάχνοντας μέρος να τριφτεί για να στεγνώσει. Αν δεν σας πειράζει να υγρανθεί το χαλί σας, μπορείτε να απλώσετε πετσέτες στο πάτωμα. Ειδάλλως, αφαιρέστε από το κλουβί του τυχόν απορρίματα, γεμίστε το με πετσέτες, περιμένετε 10-20 λεπτά και μετά αφαιρέστε τις!

Χέλενα Αντρέικο για την κοινότητα κουναβιών στην Ελλάδα.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •