Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το κουνάβι σας για να μην δαγκώνει;

Η συντριπτική πλειοψηφία των κουναβιών είναι φιλικά και αξιαγάπητα, όμως μερικά μπορεί να εκνευρίσουν τον άνθρωπο με το δάγκωμα. Και ένα συχνά προβληματικό ferret μπορεί να αναφερθεί ώς «Κακό Σαγόνι». Όμως υπάρχει ελπίδα για για τέτοια προβληματικά ferret, επειδή η μπόλικη αγάπη, εκπαίδευση και υπομονή μπορεί να οδηγήσει στην συμμόρφωση !

Συμπεριφορές δαγκώματος

Όλα τα ζώα (ακόμα και οι άνθρωποι) δαγκώνουν, και δαγκώνουν για διάφορους λόγους οι οποίοι μπορεί να είναι μέρος συνηθισμένης συμπεριφοράς. Το δάγκωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς

 • μορφή επικοινωνίας
 • μορφή περιποίησης
 • διαδικασία κοινωνικοποίησης
 • πειθαρχικού μέτρου
 • αμυντικής πράξης για κυνήγι.

Τα δαγκώματα μπορεί να είναι ήπια (μία μικρή τσιμπιά με τα δόντια) έως σοβαρά (βαθιά τρυπήματα με μάτωμα). Μερικά ζώα είναι πιό πιθανό να δαγκώνουν απο άλλα. Αυτό εξαρτάται όχι μόνο από το είδος, αλλά καί απο την ατομική προσωπικότητα του ζώου και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

«Βάση πληροφοριών που συλλλέχθηκαν απο πηγές όπως το ‘Ferret Mailing List’ και κτηνιάτρους και ατόμων με τους οποίους έχω συνομιλήσει, θα έλεγα οτι ένα ‘κακό σαγόνι’ δέν είναι καθόλου συνηθισμένο.» είπε ο Todd leuthold, ένας ιδιοκτήτης νυφίτσας στην Πενσυλβάνια ο οποίος έχει ονομάσει το γκρούπ των ferret που ζούν μαζί του ώς Fuzzbutt Rodeo Clowns. «Οποιοδήποτε ferret που έχει μεταχειριστεί σωστά σε όλη του την ζωή είναι το πιό πειθήνιο κατοικίδιο που μπορείς να βρείς.

Εάν έχετε ένα κουνάβι που τσιμπάει ή δαγκώνει, προσδιορίστε γιατί δαγκώνει μέσω προσεκτικής παρατήρησης της συμπεριφοράς και της κατανόησης του ιστορικού του ferret.

«Δέν πιστεύω πως υπάρχουν πολλά κακά σαγόνια μεταξύ κατοικιδίων κουναβιών», είπε ο Randy belair, ιδρυτής και πρόεδρος του Ferret Aid Society στο Τορόντο. «Δέν είναι η νυφίτσα η οποία δαγκώνει η οποία θέλει δουλειά, είναι ο άνθρωπος ο οποίος την περιποιείται.»

Συνηθισμένο τσίμπημα

Κάποια τσιμπήματα είναι φυσιολογικά, αλλά ακόμα και αυτό πρέπει να ξεμαθευτεί. Τα ferret χρησιμοποιούν το στόμα τους για πολύ περισσότερα από το να τρώνε… Το χρησιμοποιούν ως εργαλείο επικοινωνίας, αλλά καί άμυνας, και για να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Το κουνάβι σας θα πρέπει να διδαχθεί, κατα προτίμηση σε μικρή ηλικία, τα αποδεκτά όρια της συμπεριφοράς δαγκώματος.

Όταν η νυφίτσα μου η Chester θέλει να την σηκώσω για χάδια, κάθεται κάτω απο τα πόδια μου και κοιτάει ευθεία πάνω. Εάν δέν την δώ, βάζει το πόδι της πάνω στον αστράγαλό μου. Εάν και πάλι δέν ανταποκρίνομαι, σκάβει στο πόδι μου. Σε αυτό το σημείο, είμαι αρκετά εκπαιδευμένος ώστε να ανταποκριθώ. Εάν δέν ανταποκριθώ, θα με δαγκώσει στον αστράγαλο. Δέν μπορώ όμως να την σηκώσω μετά απο αυτό, διαφορετικά θα ανταμείψω την συμπεριφορά δαγκώματος.

Όπως ο Chester, τα περισσότερα ferret τσιμπάνε για προσοχή εάν μία προηγούμενη παράκληση αγνοηθεί. Τα μωρά ferret, ειδικά, τσιμπάνε ώς πρόσκληση για παιχνίδι. Όμως οι νυφίτσες έχουν πολύ ανθεκτικό δέρμα, και ένα δάγκωμα παιχνιδιού προς ένα άλλο ferret μπορεί να είναι πολύ επίπονο για έναν άνθρωπο. Τα κουνάβια πρέπει να διδαχθούν ευγενικά οτι το δάγκωμα στον άνθρωπο δέν είναι κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Μωρά τα οποία δαγκώνουν και δέν συμμορφωθούν μπορεί να γίνουν ενήλικες που δαγκώνουν.

Συμβουλές εκπαίδευσης για συνηθισμένο δάγκωμα

Πώς διορθώνεις απλό δάγκωμα; Διδάξτε το κατοικίδιό σας ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη. Σηκώστε το, πείτε δυνατά «Όχι!» και αφήστε το κάτω. Σιγουρευτείτε οτι πάντα χρησιμοποιείτε ακριβώς τις ίδιες λέξεις ή ήχους όταν κάνετε συμμόρφωση, ώστε το κουνάβι να συνδέσει τους ήχους που κάνετε με τις πράξεις που έκανε. Εάν συνεχίζει την κακή συμπεριφορά, προσθέστε ενα πεντάλεπτο διάλειμμα σε ένα κλουβάκι μεταφοράς (τα κουνάβια δέν θα κατανοήσουνε περισσότερο απο πέντε λεπτά, οπότε περισσότερη τιμωρία δέν είναι καλύτερη). Τα διαλείμματα στο κυρίως κλουβί του ferret δέν προτείνονται – το κλουβί πρέπει να είναι ένα ασφαλή σπίτι, όχι μία εγκατάσταση τιμωρίας. Επίσης, χρησιμοποιώντας το κλουβί για τιμωρία μπορεί να εκπαιδεύσει το κουνάβι που θέλει να πάει στο κλουβί του, ότι το να σας δαγκώνει είναι ο τρόπος να πάει εκεί.

Ο Leuthold πρότεινε μία τεχνική ‘αποφυγής’ για αυτά που δαγκώνουν δάχτυλα ποδιών για να παίξουν: «Άν το ferret κυνηγάει το πόδι σας, για παράδειγμα, απομακρύνετε το πόδι εντελώς. Δέν εννοώ να το μετακινήσετε μία ή δύο ίντσες. Εάν περπατάτε, περπατήστε πάνω απο το ferret και κινηθείτε γρήγορα. Εάν κάθεστε σε έπιπλα, σηκώστε το πόδι και μαζέψτε το κάτω απο το μπούτι σας. Εάν είστε στο πάτωμα, σηκώστε το κουνάβι και γυρίστε το προς άλλη κατεύθυνση και αφήστε το πάλι κάτω.»

Μία πιό ισχυρή εναλλακτική είναι να του κάνετε scruff, με το να γραπώσετε από το σβέρκο και να το σηκώσετε. Κρατήστε το έτσι, ενώ υποστηρίζετε τα κάτω πόδια του και το βάρος του σώματός του, μέχρι να ηρεμήσει.

Μία τελική σειρά σκληρότερων λύσεων περιλαμβάνουν να φυσήξετε στο πρόσωπο της νυφίτσας, να πιέσετε (όχι τσίμπημα) το αυτί του ferret μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, ή να τραβήξετε ελαφρώς τα μουστάκια του. Στα περισσότερα ferret δέν αρέσουν αυτοί οι χειρισμοί και θα μάθουν να μήν δαγκώνουν. Αυτές οι λύσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αφού αποτύχουν συστηματικά οι άλλες λύσεις, όπως τα ηχητικά συνθήματα και τα διαλείμματα στο μικρότερο κλουβί.

Ποτέ, μα ποτέ μήν χρησιμοποιήσετε φυσική τιμωρία που προκαλεί πόνο, όπως χτύπημα στην μύτη, χτυπήματα, μπατσίσματα, τσιμπήματα ή δάγκωμα στο ferret. Το ferret απλά θα δαγκώσει πιό δυνατά την επόμενη φορά, και θα καταδικάσει τους δυό σας σε έναν κλιμακωτό ανταγωνισμό εχθρότητας.

Τί να κάνετε και τί όχι

Εάν το ferret δαγκώνει όσο το κρατάτε, μήν το ανταμείβετε για το δάγκωμα με το να το αφήσετε χωρίς επίπληξη — το να το αφήσετε μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλει. Θα πρέπει να δείξετε στο ferret οτι εσείς είστε το αφεντικό.Ένα κουνάβι που δαγκώνει όταν παίζει μπορεί να είναι το πιό ενοχλητικό είδος ‘κακού σαγονιού’. Αυτοί οι παιχνιδιάρικοι φαρσαδόροι δέν καταλαβαίνουν οτι σας προκαλούν πόνο. Συχνά (ειδικά με παιδιά), οι προσπάθειες να αποφύγετε το δάγκωμα μπορεί να δώσουν τα λάθος σημάδια στο κουνάβι. Κάποιος που πηδάει, στριγκλίζει και αγκωμαχεί για να αποφύγει το δάγκωμα φαίνεται σάν ένας τέλειος φίλος παιχνιδιού για το κουνάβι.

Όταν το καινούριο μου μικρό, ο Zodiac, έτρεχε και με δάγκωνε στο πόδι ώς αίτηση παιχνιδιού, έτριζα τα δόντια μου και αρνιόμουν να ανταποκριθώ. Σύντομα έμαθε οτι με το να μου δαγκώνει τα πόδια δέν άξιζε τον κόπο, επειδή δέν είχε αποτέλεσμα. Όταν όμως δάγκωσε το πόδι του συζύγου μου, αυτός πήδαγε γύρω γύρω, φώναζε και το ferret τον κυνήγαγε. Αυτή η αντίδραση ήταν πολύ διασκεδαστική για την Zodiac, η οποία θα έκανε war dance με μανία και θα πήγαινε για επιπλέον παιχνίδι. Η Zodiac συνέχισε να τον κυνηγάει μέχρι που έμαθε να προσαρμόζει την συμπεριφορά της.

Πάντα να ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά αντί για την κακή. Διδάξτε το κουνάβι σας να κάνει βαρελάκι ή να κάτσει ή να ζητάει προσοχή ή γλύκισμα. Αγνοήστε ή πειθαρχήστε την κακή συμπεριφορά, και ανταμείψτε την καλή. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες, και σύντομα θα έχετε ένα κουνάβι με καλή συμπεριφορά.

Λάθη του στόματος

Για μερικά δαγκώματα δέν μπορεί να φταίει η νυφίτσα. Ένα σύνηθες ‘λάθος’ δάγκωμα είναι στην μύτη ενός ανθρώπου. Οι νυφίτσες δέν βλέπουν πολύ καλά. Εάν φέρετε μία νυφίτσα κατευθείαν μπροστά στο πρόσωπό σας, το μόνο που βλέπει είναι μία γιγαντιαία ανθρώπινη μύτη διαφαινόμενη προς το τυφλό σημείο της (ακριβώς μπροστά απο την μύτη της νυφίτσας). Η άμεση αντίδραση είναι να πιαστεί στο απρόσκλητο αντικείμενο για να το παραμερίσει ή να δεί εάν είναι κάτι που μπορεί να φάει. Μερικά κουνάβια δαγκώνουν σε μυρωδιές που είτε τα τσαντίζει είτε δελεάζει την μύτη τους.

Ερεθιστικές ουσίες όπως:

 • ασετόν για αφαίρεση μανό απο τα νύχια
 • κόλλες, μπογιές
 • καθαριστικά και διαλυτικά
 • άλλα χημικά στα χέρια σας

μπορεί να προσκαλέσουν δάγκωμα.

 

Νόστιμες οσμές όπως:

 • αρωματισμένα καλλυντικά, λοσιόν
 • αρώματα ή σαπούνια

επίσης προσκαλούν το δάγκωμα.

 

Πρίν συμμορφώσετε ένα κουνάβι για το δάγκωμα, προσδιορίστε εάν το δάγκωμα προέκυψε από:

 • το στοματικό διάλυμά σας
 • αρωματικό αναπνοής, αποσμητικό
 • κάπνισμα, πούδρα σώματος
 • σαμπουάν, κρέμα ξυρίσματος
 • ή κάποια άλλη μυρωδιά.

Τα ferret επίσης μπορεί να δαγκώσουν στο ερέθισμα με ήχο. Μερικά παιχνίδια που βγάζουν ψιλούς ήχους, ηχο γκάιντας και τα συναφή έχουν αναστατώσει τα ferret μου.

Άλλο ‘λάθος’ δάγκωμα μπορεί να είναι απλά απο έκπληξη. Εάν πιάσετε μία νυφίτσα που κοιμάται, μία φυσιολογική αμυντική αντίδραση είναι να τσιμπήσει. Κουφές και τυφλές νυφίτσες είναι ιδιαίτερα πιθανό να δαγκώσουν όταν ξαφνιαστούν και δαγκώνουν μόνο επειδή επειδή φοβούνται.

«Ποτέ μήν πιάνετε ένα τυφλό κουνάβι χωρίς πρώτα να γνωστοποιήσετε την παρουσία σας μέσω του ήχου,» είπε η Κathleen, μία έμπειρη ιδιοκτήτρια. «Πείτε το όνομά του και φυσήξτε στην γούνα του. Μετά σηκώστε το αργά, συγκρατώντας όλο του το σωματικό βάρος, σιγουρεύοντας οτι νιώθει ασφαλή, και πάντα να του μιλάτε ήρεμα ώστε να το καλμάρετε. Ένα κουφό κουνάβι μπορεί να συμπεριφερθεί παρομοίως. Ποτέ μήν το πιάσετε εκτός αν κοιτάει εσάς απ’ ευθείας, αλλιώς θα το τρομάξετε και μπορεί να δαγκώσει. Είναι καλύτερα να χτυπήσετε το πόδι σας για να έχετε την προσοχή του κουναβιού. Τότε το σηκώνετε.»

Τα τυφλά και κουφά ferret μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν με τις μεθόδους ‘συνηθισμένου δαγκώματος’ που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά εξαρτάται απο εσάς να ειδοποιήσετε το κουνάβι σας με ειδικές ανάγκες οτι είστε εκεί και θα αλληλεπιδράσετε μαζί του.

Ξανά δαγκώματα

Εάν το κουνάβι σας δέν δαγκώνει και ξαφνικά σας τσιμπήσει, μπορεί να έχει πρόβλημα υγείας. «Πηγαίντε το κατευθείαν σε έναν ειδικό κτηνίατρο για εξέταση» είπε ο Leuthold. «Το δάγκωμα είναι η τελευταία προσφυγή για τα περισσότερα κουνάβια, οπότε αυτή η συμπεριφορά σημαίνει οτι κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Μήν αγνοήσετε αυτό το μήνυμα!». Ένα άρρωστο ή πληγωμένο ferret θέλει να προσέξετε οτι κάτι δέν πάει καλά, και μερικές φορές το δάγκωμα είναι ο μόνος τρόπος να έχει την προσοχή σας. Μήν πειθαρχήσετε το ferret σας, απλά πηγαίντε το στον κτηνίατρο.

Οι μή στειρωμένες νυφίτσες είναι πιό πιθανό να δαγκώσουν όταν είναι στον οίστρο τους, επειδή οι ορμόνες τους καθορίζουν τις πράξεις τους (ακόμα ένας λόγος να στειρώσετε την νυφίτσα σας).

Οι καινούριες συμπεριφορές δαγκώματος μπορεί να συνδέονται με απλές χημικές αλλαγές στο σώμα, όμως μήν συγχωρέσετε ή ανταμείψετε την συμπεριφορά, και πηγαίντε το στον κτηνίατρο για έναν έλεγχο (ή για στείρωση) σε περίπτωση που κάτι δέν πάει καλά. Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί επίσης να προκληθούν απο την νόσο των επινεφριδίων σε αλλαγμένο κουνάβι, οπότε περιθάλποντας τον όγκο στα επινεφρίδια μπορεί να εξουδετερωθούν συμπεριφορές δαγκώματος.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν επίσης να στρεσάρουν μία νυφίτσα και να οδηγήσουν σε συμπεριφορά δαγκώματος. Η μετακίνηση σε ένα νέο μέρος, διαζύγιο, περίεργες ώρες, επισκέπτες στο σπίτι και ταξίδια μπορούν όλα να οδηγήσουν σε κάποια ιδιοτροπία στην νυφίτσα. Οι αλλαγές στο περιβάλλον τρομάζουν και κάνουν την νυφίτσα να νιώσει ανασφάλεια. Αλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπλέον απαιτήσεις απο την ζωή του ανθρώπου ώστε να μήν δίνεται αρκετή προσοχή στην νυφίτσα κατα την διάρκεια της αγχωτικής περιόδου.

Εάν έχετε μία προσωρινή αλλαγή στο περιβάλλον του σπιτιού που σας κρατάει απασχολημένο, μήν ξεχνάτε τις ανάγκες του κουναβιού σας! Τα πεινασμένα κουνάβια μπορεί να δαγκώσουν για να πιάσουν οτιδήποτε μπορεί να είναι φαγητό. Και μπορεί να δαγκώνουν όταν δέν τους αρέσει να μένουν στο κλουβί για πολλές ώρες.. ένα κουνάβι που βαριέται είναι συνήθως αυτό που δαγκώνει. Η λύση είναι να παίζετε πιό συχνά με το κουνάβι σας — περισσότερος χειρισμός οδηγεί σε λιγότερα σημάδια δοντιών, όχι περισσότερα. Επιπλέον, ένα κουνάβι που νιώθει αγχωμένο και ανασφαλή για τις αλλαγές στο σπίτι σας θέλει εξτρά προσοχή αγάπης. Και πάλι, μήν τιμωρήσετε το κουνάβι σας — αποκρούστε το δάγκωμα με το να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο κατοικίδιό σας.

Προβληματικά ferret

Εάν εξαντλήσετε όλες τις παραπάνω πιθανές αιτίες δαγκώματος, και όμως έχετε μία νυφίτσα που δαγκώνει, μπορεί να είστε αντιμέτωπος με αυτές τις λιγοστές νυφίτσες που λέγονται ‘κακά σαγόνια’ (στο εξής ΚΣ). Αυτές οι νυφίτσες δαγκώνουν εκ προθέσεως και δυνατά — μέχρι το κόκκαλο. Συχνά γραπώνουν και κλειδώνουν στο θύμα τους, προκαλώντας επίπονες, αιματηρές πληγές. Δύο είδη ΚΣ φαίνεται να υπάρχουν. Το ένα είναι η κυρίαρχη νυφίτσα, και το άλλο η φοβισμένη νυφίτσα. Καί για τα δύο είδη, το κλειδί για την αποκατάσταση είναι η υπομονή και η συνέπεια-σταθερότητα. Εάν αποφασίσετε να αποκαταστήσετε το ΚΣ σας, να περιμένετε να δαγκωθείτε. Να είστε σίγουροι οτι τα εμβόλιά σας του τετάνου και της λύσσας είναι ενεργά και να έχετε επιδέσμους εύκαιρους. Όσο πόνο και να έχετε, πρέπει να δώσετε στο ΚΣ άνευ όρων αγάπη και αποδοχή. Πρέπει να έχετε την υπομονή να παραμείνετε ήρεμος/η και να μήν αντιδράτε σωματικά στην δαγκωνιά. Η καθημερινή (ή συχνότερη) αλληλεπίδραση είναι κρίσιμη, ώστε η νυφίτσα να μάθει οτι η επαφή με τον άνθρωπο είναι μέρος της ζωής της. Η Paige Townsend, αντιπρόεδρος του Ferret Aid Society του Τορόντο, αφήνει μία προβληματική νυφίτσα να την δαγκώσει σε πολλές περιπτώσεις χωρίς επιπτώσεις. Αυτό διδάσκει την νυφίτσα ότι δέν θα την χτυπήσουν εάν δαγκώνει.

Ένας απο τους δυσκολότερους πειρασμούς για να αντισταθείς είναι η χρήση γαντιών. Η χρήση γαντιών μπορεί να προστατεύει το χέρι σας, όμως μπορεί να κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Μία φοβισμένη νυφίτσα βλέπει ένα πολύ μεγαλύτερο και πιό τρομακτικό χέρι και φοβάται ακόμα περισσότερο. Οι ΚΣ μαθαίνουν επίσης οτι μπορούν να δαγκώσουν πιό δυνατά και να κάνουν μικρή ζημιά, οπότε μόλις τα γάντια βγαίνουν, προσοχή! Χρησιμοποιήστε γάντια μόνο όταν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν.

Μία απο τις αρχικές λύσεις για ένα ΚΣ είναι μόνο οι έσχατες λύσεις. Μερικοί χρησιμοποιούν άνοστα σπρέι ή κρέμες (πικρό μήλο, πικρό λάιμ ή πιπέρι) ώστε η νυφίτσα να τιμωρηθεί για το δάγκωμα με κακή γεύση. Αυτή η λύση θα πρέπει να εφαρμόζεται σε προσωρινή μόνο βάση, επειδή το μόνο που κάνει είναι να μεταμφιέζει την συμπεριφορά όταν το σπρέι είναι εφαρμοσμένο, και δέν λύνει το βαθύτερο πρόβλημα συμπεριφοράς μακροπρόθεσμα.

Εάν είστε ο δέκτης του μανταλωμένου δαγκώματος, και δέν μπορείτε να αποσπάσετε τη νυφίτσα απο πάνω σας, μήν φωνάξετε ή χρησιμοποιήσετε βία επειδή ο φόβος θα κάνει τη νυφίτσα να πιαστεί πιό δυνατά. Αντιθέτως καλύψτε τα ρουθούνια της νυφίτσας με τον δείκτη και τον αντίχειρα του ελεύθερου χεριού σας — η νυφίτσα θα πρέπει να σας αφήσει για να αναπνεύσει. Ώς έσχατη λύση, βάλτε το πρόσωπο της νυφίτσας στο νερό. Είναι απίθανο να μπορέσετε να ανοίξετε το στόμα της νυφίτσας σας χωρίς να της προκαλέσετε κάποια ζημιά.

Ο δαγκωτής αφεντικό

Ένα ‘alpha’ κουνάβι θέλει να είναι κυρίαρχο και δαγκώνει για να δείξει ποιός είναι το αφεντικό, και επειδή απλά μπορεί. Ριζικές ανασφάλειες και απουσία κοινωνικοποίησης προκαλούν συνήθως αυτή την συμπεριφορά. Αυτό το είδος του κουναβιού θέλει να έχει τους άλλους (και τους ανθρώπους) σε επίπεδο υποταγής. Το μέγεθος δέν μετράει… αυτά τα κουνάβια έχουν μάθει οτι μία καλή δαγκωματιά μπορεί να φτιάξει τα πάντα. Για τέτοια κουνάβια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μήν δείξετε φόβο ή να χρησιμοποιήσετε σκληρές τιμωρίες (απλά θα δαγκώνουν πιό δυνατά και πιό συχνά). Όμως, πρέπει να τους δείξετε οτι είστε το αφεντικό. Ο γρηγορότερος τρόπος για να ξεμπερδέψετε με αυτό το είδος του κουναβιού είναι να το κάνετε scruff (πιάσιμο απο το σβέρκο) κατευθείαν αφού δαγκώσει, και να του μιλήσετε αυστηρά (χρησιμοποιείτε πάντα τις ίδιες λέξεις για συμμόρφωση). Έπειτα σύρτε το στο πάτωμα ή τον καναπέ δύο ή τρείς φορές. Αυτή η πράξη διεγείρει την κυρίαρχη συμπεριφορά ενός άλλου κουναβιού. Με το να το κάνετε αυτό, του δείχνετε οτι είστε εσείς κυρίαρχος.

«Ένα πραγματικά κυριαρχικό κουνάβι δέν θα δεχθεί αυτή την πράξη τις πρώτες φορές που θα το κάνετε,» είπε ο Leuthold. «Μόλις το αφήσετε, μπορεί να σας ορμήξει και να προσπαθήσει να σας δαγκώσει ξανά. Να είστε συνεπείς! Πιάστε το ξανά, φωνάξτε, και scruff και σύρσιμο ξανά. Εάν το κάνετε αρκετές φορές και κάθε φορά που πάει να δαγκώσει, θα το πιάσει το νόημα τελικά. Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες, αλλά θα πρέπει να το κάνετε κάθε φορά ώστε να λειτουργήσει η λύση αυτή.»

Ο φοβισμένος δαγκωτής

Αυτός ο τύπος ferret συνήθως προκύπτει από κατάχρηση ή παραμέληση. Σύμφωνα με πολλούς διαχειριστές καταφυγίων, είναι ο πιό κοινός τύπος ΚΣ. Αυτά τα ferret δαγκώνουν επειδή οι άνθρωποι πάντα τα βλάπτανε. Μερικά απο αυτά τα ferret κατευθύνουν το δάγκωμα προς το είδος του ανθρώπου που τα κακομεταχειριστήκανε (όπως παιδί ή ενήλικος άνδρας). Ο ιδιοκτήτης του Rascal χτύπαγε την ουρά του σε μία πόρτα για να ‘τον βάλει στην θέση του’ και μόλις έσωσα τον Rascal, ήταν ένας μοχθηρός δαγκωτής. Πρώτα τον πήγα στον κτηνίατρο για να κόψει την ουρά του (είχε αμέτρητα κατάγματα και ξεκίναγε γάγγραινα). Η αποκοπή ξεκίνησε την σωματική διαδικασία επούλωσης για να ανακουφιστεί ο πόνος του Rascal. Η ψυχική διαδικασία επούλωσης πήρε πολύ περισσότερο. Μερικοί μήνες υπομονής επέτρεψαν στον Rascal να αποφασίσει οτι οι γυναίκες ήταν αποδεκτές, όμως του πήρε ακόμα έναν ολόκληρο χρόνο πρίν να σταματήσει να επιτίθεται σε άνδρες. Και τότε μετατράπηκε στον τέλειο τζέντλεμαν, και δέν ξαναδάγκωσε. Βοήθησε το οτι ο Rascal κοινωνικοποιήθηκε με τον Bear, ένα άλλο ferret που είχε ακρωτηριασμένη ουρά λόγω καρκίνου. Αυτά τα δύο sable με την κοντόχοντρη ουρά ήταν αχώριστα, και πάντα τριγυρνούσαν μαζί.

Μόλις το κουνάβι είναι ήρεμο, ξεκινήστε την διαδικασία αναμόρφωσης με καθησυχαστικές, ευγενικές αλληλεπιδράσεις υποστηριζόμενες απο πολλά γλυκίσματα και καλές εμπειρίες. Μπορείτε να καθορίσετε εάν ένα κουνάβι είναι ήρεμο απο την κατάσταση ταραχής του και εάν είτε υποχωρεί με φόβο, είτε είναι περίεργο για το περιβάλλον του. Επενδύστε τον χρόνο και μπορεί να ανταμειφθείτε με ένα πολύ γλυκό κουνάβι.

Η Deborah kemmerer Cottrell, DMV, απο το West End Animal Hospital στο Newberry της Φλόριντα, πιστεύει οτι η υδροχλωρική κλομιπραμίνη, που χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει σκυλιά, μπορεί να βοηθήσει για να ηρεμήσουν προβληματικά κουνάβια και να τα βοηθήσει να δεχθούν καινούριο περιβάλλον. Όμως, η ουσία δέν έχει ακόμα δοκιμαστεί εκτενώς σε κουνάβια.

Περιπτώσεις χωρίς ελπίδα;

Ρώτησα έναν αριθμό εκπαιδευτών για ferret εάν υπήρχε ποτέ περίπτωση χωρίς ελπίδα. «Δέν υπάρχουν ποτέ περιπτώσεις ferret χωρίς ελπίδα, μόνο ιδιοκτήτες χωρίς ελπίδα.» είπε η Kathleen.»Εάν είστε διατεθειμένος να διαθέσετε τον χρόνο, την προσπάθεια και την απαραίτητη προσοχή, οποιοδήποτε ferret — εκτός απο κάποιο ψυχικά άρρωστο που δέν έχει πραγματική επιλογή — μπορεί να αναμορφωθεί,» είπε ο Leuthold.

«Σε 10 χρόνια στέγασης νυφίτσας, δέν έχω δεί ποτέ περίπτωση δαγκώματος χωρίς ελπίδα αλλαγής. Υπάρχει πάντα ένας λόγος και πάντα μία λύση,» είπε ο Belair.

Μετά απο την πρώτη εμπειρία μου με ένα ΚΣ, πιστεύω οτι κανένα ferret δέν στερείται της ελπίδας να αναμορφωθεί. Όμως, δέν μπορεί το κάθε σπίτι να παρέχει τους τρόπους της συμμόρφωσης. Εξαρτάται απο τον ιδιοκτήτη να αποφασίσει ποιό είναι ποιό. Απλά να θυμάστε οτι το κάθε ferret είναι διαφορετικό, και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, οπότε η δουλειά του ντετέκτιβ και η υπομονετική εκπαίδευση απο την πλευρά σας είναι ένα σημαντικό τμήμα της λύσης.

Μετάφραση από: Small Animal Channel

Translated from: Small Animal Channel

 •  
  26
  Shares
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •