Ο χώρος ενός ferret

Όπως έχει αναφερθεί ξανά, τα ferrets, δεν είναι ζώα τα οποία ζουν μέσα σε κλουβί εκτός από περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα. Τα κουνάβια είναι λίγο τεμπέλικα ζώα και για αυτό πρέπει να καίνε την ενέργεια που καταναλώνουν είτε με παιχνίδι με άλλα ferrets, είτε με τους ¨γονείς¨ τους, είτε με άλλα κατοικίδια ή πολύ απλά με τα παιχνίδια τους. Εάν ωστόσο δεν μπορείτε να προσφέρετε το χρόνο που χρειάζεται το κουνάβι σας σε ένα ενδεικτικά ασφαλές περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για κουνάβια, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την ευθύνη που αναλάβατε.

Ένα κλουβί για νυφίτσες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει άφθονο χώρο για κίνηση και παιχνίδι. Πρέπει ωστόσο να περιέχει αιώρες, διαφορετικούς ορόφους, μπολ φαγητού, τουαλέτα, φιάλη νερού κ.λ.π.

Είναι σημαντικό να εξεταστεί το κλουβί προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρές ή τραχιές επιφάνειες, καθώς και ότι δεν υπάρχει κάποιο άνοιγμα αρκετά μεγάλο, ώστε να το »σκάσουν» από μέσα. Στην Ελλάδα δέν ακμάζει το εμπόριο κλουβιών για νυφίτσες, όμως υπάρχουν λύσεις.

Οι νυφίτσες είναι πολύ έξυπνα πλάσματα, και είναι ικανά να ανοίξουν την πόρτα του κλουβιού τους μόνα τους. Κατά την γνώμη μου θα πρότεινα την αγορά ενός μεταλλικού ή πλαστικού κλιπ για να εξασφαλιστεί ότι η πόρτα θα διατηρηθεί κλειστή και οι νυφίτσες σας θα παραμείνουν σε ασφαλές μέρος όταν δεν μπορείτε να τα επιβλέπετε. Ελάχιστο μέγεθος για ένα κλουβί θα πρέπει να είναι οι διαστάσεις 91x64x98 , (αλλά όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο). Τα κάγκελα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από σύρμα βαμμένο με electro και να απέχουν λιγότερο από 1 εκ., ώστε να μην μπορέσει να »αποδράσει». Το κλουβί Ferret Nation είναι ένα απο τα καλύτερα κλουβιά παγκοσμίως, και υπάρχει δυνατότητα προμήθειάς του καί στην Ελλάδα.

Το κλουβί πρέπει να τοποθετείται μακριά από οποιαδήποτε ρεύματα, χώρους με υγρασία ή ακριβώς μπροστά από ένα παράθυρο, καθώς τα ferret δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες, και επομένως δεν μπορούν να χειριστούν τη θερμότητα ή την υγρασία. Η θερμοκρασία του δωματίου ποτέ να μην ξεπερνά τους 26,6 °C, όσο πιο χαμηλή τόσο το καλύτερο (ιδανικά 10 – 26,6°C).

ferret-area


ferret-area

Πώς πρέπει να είναι το κλουβί

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία κλουβιών που μπορείτε να βρείτε για το ferret σας. Τα πιο πολλά on-line pet shop, στην Ελλάδα και μή, έχουν κάποια κλουβιά που μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε on-line.

Επειδή τα πόδια ενός ferret είναι μικρά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συρμάτινοι πάτοι κλουβιών, σκάλες ή ημιώροφοι, καθώς μπορεί να τραυματιστούν από το δάπεδο ή να πιαστούν τα πόδια τους κάπου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικούς ημιώροφους καλυμμένους με ένα ασφαλές υπόστρωμα (τύπου που δεν θα επιτρέψει τα νύχια τους να πιαστούν) ή τοποθετώντας linoleum πάνω στο σύρμα. Στο δάπεδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε linoleum, χαλάκια, κ.λ.π. Θυμηθείτε, δεν θα πρέπει να υπάρχει τίποτα σκληρό ή επικίνδυνο στο κλουβί τους.

Κατά τη τοποθέτηση των αιώρων, σάκων ύπνου, κ.λ.π., να εξασφαλίζετε πάντοτε ότι οι ημιόροφοι δεν απέχουν πολύ με το κρεβάτι τους, ώστε να μπορεί να πιαστεί από κάπου σε περίπτωση που πέσει. Μια πτώση από ένα ψηλό κλουβί, ευθεία προς τα κάτω, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη νυφίτσα σας, για αυτό καλύτερα να προληφθεί. Το κρεβάτι τους (αιώρα, σάκος ύπνου κ.λ.π.) πρέπει να πλένονται σε εβδομαδιαία βάση, για να μειωθούν/αποβληθούν οι δυσάρεστες οσμές που προέρχονται από τα έλαια της γούνας τους. Επίσης, θα πρέπει να επιθεωρούνται συχνά για τυχόν φθορές.

Ποτέ δεν πρέπει να κρατάτε ένα κουνάβι περιορισμένο σε ένα μικρό κλουβί σχεδιασμένο για hamsters, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, κ.λ.π., και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στεγάζεται σε γυάλινο ενυδρείο ή να εκτίθεται σε ροκανίδια! Δυστυχώς η έλλειψη γνώσεων απο ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, μας έχει βρεί αντιμέτωπους με πολλά ανάρμοστα.

Πάντα πρέπει να υπάρχουν τα παιχνίδια τους στο κλουβί και να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν μέρη που το κουνάβι σας μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί. Το πιθανότερο είναι, ενώ το κουνάβι σας είναι στο κλουβί του, να ξοδέψει μεγάλο μέρος του χρόνου του στον ύπνο (κοιμούνται περίπου 18 ώρες συνολικά).

Τροφή και νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα για την νυφίτσα σας, καθώς έχουν ένα πολύ σύντομο πεπτικό σύστημα (3-4 ώρες), με αποτέλεσμα να χρειάζονται τροφή και νερό διαθέσιμα όλη την ημέρα και όποτε ξυπνάνε. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι νυφίτσες, όταν ξυπνήσουν τραντάζονται έντονα. Μην τρομάζετε, είναι απολύτως φυσιολογικό. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να επαναφέρουν την θερμοκρασία του σώματός τους στα κανονικά της επίπεδα, μια και κουνώντας είναι ο τρόπος τους να οδηγηθεί η θερμοκρασία του σώματός τους πίσω στο κανονικό.

Το ferret σας δεν πρέπει να είναι πλήρως ελεύθερο να περιφέρεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, για τη δική τους ασφάλεια. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να έχει στην διάθεση του το ferret σας ένα ολόκληρο σπίτι. Μπορούν να μείνουν μόνα τους, χωρίς επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε βρει κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο ή απειλητικό για τη ζωή του. Πάρα πολλοί άσκοποι θάνατοι έχουν κάνει την εμφάνιση τους , ως αποτέλεσμα της ψευδαίσθησης κάποιων ιδιοκτήτων ότι οι νυφίτσες τους είναι ασφαλείς, σας παρακαλούμε να μην αφήσετε να συμβεί αυτό με τα δικά σας.

ferret-cage


ferret-cage

Η τουαλέτα του ferret σας

Από τη φύση τους τα κουνάβια, είναι πολύ καθαρά ζώα και θα χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα τους τις περισσότερες φορές. Πιο αποτελεσματική είναι η χρήση της τουαλέτας μέσα στο κλουβί, ωστόσο όταν είναι έξω από το κλουβί τους κατά 99% θα υπάρξουν »ατυχήματα».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα κουνάβια έχουν ένα πολύ μικρό πεπτικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν προλαβαίνουν πάντα να φτάσουν την τουαλέτα τους έγκαιρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι, όταν η νυφίτσα σας ξυπνά, θα ενεργηθεί μέσα σε 10-15 λεπτά.

Μπορείτε πάντα να καταλάβετε πότε ένα ferret είναι έτοιμο να πάει στην τουαλέτα, δεδομένου ότι συνήθως θα ψάχνει για κάποια γωνία, θα σηκώσει την ουρά του και θα κατευθύνεται όπισθεν. Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπεριφορά, μπορείτε γρήγορα να μαζέψετε το ferret σας και να το τοποθετήσετε στην τουαλέτα του. Μια άλλη περίεργη συμπεριφορά της νυφίτσας είναι πως, αφού ενεργηθούν, θα τρίβουν τον πισινό τους στο έδαφος.

Αν το ferret σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα του υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εάν αυτό συμβεί μέσα στο κλουβί, συνήθως οφείλεται στο ότι η τουαλέτα του έχει τοποθετηθεί πολύ κοντά στο φαγητό του. Πολλοί ιδιοκτήτες στην Ελλάδα βάζουν το φαγητό κοντά στην τουαλέτα όμως αυτό δέν είναι σύμφωνο με την άποψη μιάς νυφίτσας.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι το είδος του υποστρώματος που χρησιμοποιείται ή η καθαριότητα του ή αν αισθάνεται ότι το παρακολουθούν. Όταν το κουνάβι σας είναι έξω από το κλουβί του για να παίξει, πρέπει πάντα να έχει στην διάθεση του άφθονες τουαλέτες οι οποίες θα τοποθετηθούν σε όλο το σπίτι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αποθαρρύνετε το κουνάβι σας από τη χρήση γωνιών ως τουαλέτες, με πολύ καλό καθαρισμό των εν λόγω περιοχών με ξύδι ή με την τοποθέτηση μερικών στοιχείων από το κρεβάτι τους εκεί.

Ο τύπος του υποστρώματος της τουαλέτας που χρησιμοποιείται είναι εξίσου σημαντικός. Ποτέ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε άμμο για γάτες ή Pearl, καθώς αυτό θα προκαλέσει προβλήματα υγείας, ιδίως του αναπνευστικού, καθώς και πνιγμούς σε περίπτωση κατάποσης ή αν περάσει στη ρινική κοιλότητα. Το Clay Litter πρέπει επίσης να αποφεύγεται, καθώς η σκόνη που παράγεται είναι εξίσου επιβλαβής.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ειδικά με τα καινούρια υποστρώματα, πως οι νυφίτσες νομίζουν πως είναι άμμος και βουτάνε μέσα του για να το σκάψουν. Συνιστώνται τα υποστρώματα Feline Pine, Yesterday’s News, Aspen Wood, Sweat Scoop (φυσικά με βάση το σιτάρι), World’s Best Litter (φυσικά με βάση το καλαμπόκι), κ.λ.π. Όλα τα αξεσουάρ δέν είναι βέβαια διαθέσιμα σε καταστήματα στην Ελλάδα, όμως μπορείτε να προμηθευτείτε είτε με παραγγελία απο αντιπρόσωπο, είτε προσωπική διαδικτυακή αγορά.

Μια εξαιρετικά καλή και οικονομική λύση, είναι το Rice Litter Box. Ναι, καλά ακούσατε, Rice (Ρύζι). Μπορείτε να πάρετε ένα κιλό καλό μακρύκοκκο αναποφλοίωτο ρύζι και να το βάλετε στην τουαλέτα του. Επίσης το ρύζι βοηθά, ώστε να μένει καθαρή η γούνα του.

ferret-toilet


ferret-toilet


ferret-toilet
ferret-toiletferret-toilet

Άρης Κωστής για το Greek Ferret Club

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •