Τί πρέπει να περιέχει η διατροφή ενός ferret

Μια ισορροπημένη διατροφή θα οδηγήσει το κατοικίδιο ferret σας σε μια μακρά, ενεργή και υγιή ζωή. Τα ferrets είναι αυστηρώς σαρκοφάγα ζώα. Η δίαιτα τους βασίζεται σε υψηλής πεπτικότητας ζωικής προελεύσεως (κρέας) πρωτεΐνη και σε λίγους, ή καθόλου, υδατάνθρακες. Εάν επιλέξετε να τα ταΐσετε ξηρά τροφή, επιλέξτε υψηλής ποιότητας τροφή για ferret ή γατάκια που πωλούνται από τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, καταστήματα ζωοτροφών, και στα κτηνιατρεία.

Η ξηρά τροφή πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 36% πρωτεΐνη, να είναι μέτρια σε λιπαρά (περίπου 20%) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, κάποιες συντεινόμενες τροφές είναι οι εξής:

ferret-food-kibble

Εάν δίνετε ξηρά τροφή,το κουνάβι πρέπει να έχει συνεχή πρόσβαση στην τροφή ανά πάσα στιγμή. Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε ζεστό κλίμα, είναι απαραίτητο καί το νερό να είναι παραπάνω απο αύθονο. Επειδή οι νυφίτσες τρώνε γενικά μόνο από θερμιδική ανάγκη, αυτό σημαίνει ότι δεν θα φάνε περισσότερο επειδή η τροφή είναι συνέχεια διαθέσιμη. Τα κουνάβια έχουν μικρό πεπτικό σύστημα και ο γρήγορος μεταβολισμός τους τα αναγκάζει να τρώνε συχνά.

Τα ferrets μπορούν επίσης να τρώνε φυσικές πρωτεΐνες, είναι εφικτό ολόκληρη η δίαιτα του να βασίζεται σε θηράματα. Η ωμή διατροφή (raw diet) εμπεριέχει κρέατα, οστά και όργανα που προσφέρονται σε σωστές αναλογίες. Σε αυτή την περίπτωση, το κουνάβι δεν πρέπει να έχει διαθέσιμη την τροφή του συνέχεια ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μούχλας.

Πολλές γνωστές μάρκες τροφών προωθούν πλέον την ωμή διατροφή για κατοικίδια πουλώντας δικά τους ωμά προϊόντα, πλήρως βιολογικά ελεγμένα. Αν επιλέξετε για το ferret σας την ωμή διατροφή, τότε να προμηθευτείτε τα ανάλογα προϊόντα από pet shops και ποτέ από κρεοπωλείο μια και δεν είναι αποστειρωμένα.  Δίαιτες ολόκληρες μπορούν να βασίζονται στην διατροφή με κατεψυγμένα ποντίκια, οι νεοσσούς, κ.λ.π, όπως και στην διατροφή ενός ερπετού. Στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, υπάρχουν ιδιοκτήτες που άλλοι δίνουν ξηρά τροφή και άλλοι ωμή.

Κατά το πρώτο έτος της ζωής τους τα ferret πρέπει να τρώνε ένα μείγμα από ξηρή τροφή και κρέατα, ώστε να εξοικειωθούν με διαφορετικές γεύσεις. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια μίας ασθένειας, όπου τα πιο ιδιότροπα ferrets είναι δύσκολο να τραφούν. Εξαιτίας αυτού, καλό είναι να εξοικειωθεί το ferret σας με τον τύπο χυλώδους φαγητού (Duck Soup, Prescription Diet AD, Gerber’s baby Food) προτού αρρωστήσει και του είναι αδύνατο να τραφεί μόνο του.

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών συνταγών για Duck Soup, αλλά η πιο δημοφιλής και απλούστερη είναι οι παιδικές τροφές Gerber’s Chicken stage 2 baby food. Το φαγητό πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστό στο άγγιγμα (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ), και μπορεί να τροφοδοτηθεί με το δάχτυλο, κουτάλι ή σύριγγα. Στην αρχή η κατοικίδια νυφίτσα σας πιθανότατα δεν θα δείξει κανένα ενδιαφέρον, αλλά μετά από μερικές δοκιμές στην διάρκεια κάποιων ημερών θα αρχίσει να τρώει από μόνο του και έπειτα μπορεί να το χρησιμοποιήσετε ως λιχουδιά.

Μην περιμένετε μέχρι το ferret σας να αρρωστήσει για να δοκιμάσετε την Gerber ή την Duck Soup!

Όταν είναι άρρωστο, είναι πολύ σημαντικό ο, τι τρώνε, να τους προσδίδει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μην προκληθούν επιπλέον προβλήματα υγείας. Μπορεί να ακολουθείτε αυτό το είδος διατροφής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για τα κατοικίδιά σας, εάν είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά στα σωστά επίπεδα.

ferret-food-kibble

Ποια τρόφιμα ΔΕΝ πρέπει να τρώνε τα ferrets

Οι νυφίτσες δεν πρέπει να τρώνε ζαχαρούχα δημητριακά, φυστικοβούτυρο, δημητριακά, καλαμπόκι, ρύζι, υδατάνθρακες, σταφίδες, μπανάνες, άλλα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σοκολάτα, άλλα γλυκά, ή οποιαδήποτε τρόφιμο που περιέχει ζάχαρη.

Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι φορτωμένα με σύνθετους υδατάνθρακες και το αυστηρά σαρκοφάγο πεπτικό σύστημα μιάς νυφίτσας δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτά τα τρόφιμα.

Δίαιτες υψηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικά προβλήματα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Επειδή στην Ελλάδα το γνωστικό επίπεδο για τα κατοικίδια κουνάβια είναι χαμηλό έχουμε δεί πολλές φορές να τα ταϊζουν φρούτα «για αλλαγή» το οποίο είναι απαγορευτικό.

ferret-food-no
ferret-food-no

Οι καλύτερες λιχουδιές (treats) για τα ferrets

Τα ferrets είναι σαρκοφάγα ζώα, που σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε ζωικές πρωτεΐνες για να ζήσουν. Για το λόγο αυτό, οι καλύτερες λιχουδιές για να δοθούν σε μία κατοικίδια νυφίτσα είναι αυτές με βάση το κρέας.

Τα περισσότερα pet shops έχουν προϊόντα τα οποία δεν είναι υγιή για νυφίτσες, ακόμη και πολλά που είναι χαρακτηρισμένα ως ειδικά! Γι αυτό πριν αγοράσετε τροφή, ελέγξτε τα συστατικά και την δοσολογία τους.

Τα ανθρώπινα αποφάγια δεν αποτελούν αποδεκτή λιχουδιά, ούτε τα αλατισμένα κρέατα, όπως ούτε και πολλά παστά κρέατα.

ferret-treat
ferret-treat

Διαδικασία αλλαγής τροφής του ferret

Η αλλαγή τροφής είναι ένα σοβαρό θέμα καθώς στην περίπτωση που γίνει απότομη εναλλαγή από μία τροφή σε μία άλλη, το πιο πιθανό είναι το κουνάβι να μην δεχτεί την καινούργια τροφή με αποτέλεσμα να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια ή ακόμα και γαστρικά έλκη.

Για αυτό η διαδικασία αλλαγής της τροφής πρέπει να ξεκινάει με την προσθήκη ενός μικρού μέρους καινούργιας τροφής στην παλιά, δηλαδή στα δέκα μέρη τροφής τα εννιά θα είναι παλιά και το ένα καινούργια, αυτή την ποσότητα θα την συνεχίσετε μέχρι το κατοικίδιο κουνάβι να δεχτεί την καινούργια τροφή και στην συνέχεια προσθέστε περισσότερη ποσότητα καινούργιας τροφής (8 μέρη παλιά 2 καινούργια) και πάει λέγοντας.

Αυτό θα διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες ή και περισσότερο αν το ferret σας είναι πεισματάρικο. Μην εκπλαγείτε αν δείτε χαλαρά κόπρανα, κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, αλλά αν δείτε τα χαλαρά κόπρανα να γίνονται διάρροια τότε επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας κατ’ ευθείαν! Στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε ικανοποιητικούς επαγγελματίες στην υγεία των κουναβιών.

ferret-raw
ferret-raw

Άρης Κωστής

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •