…και διάφορες λεπτομέρειες της κύησης του κουναβιού

Η θηλυκιά σας νυφίτσα είναι έγκυος και θα είναι έγκυος για 42-43 μέρες. Αν ζει με τον αρσενικό απομακρύνετέ τα όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε, ειδάλλως απομακρύνετέ τα στην 5η εβδομάδα κύησης.

Βεβαιωθείτε ότι η ‘’φωλιά’’ είναι αρκετά σκοτεινή τοποθετώντας ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο κλουβί σαν κουρτίνα. Τα θηλυκά κουνάβια μπορεί να αγχωθούν και ταραχτούν με το οτιδήποτε και χρειάζονται πλήρη απομόνωση και ησυχία. Δεν θα καταλάβετε πότε είναι έτοιμη να γεννήσει, ωστόσο μπορεί να παρατηρήσετε  μια μικρή διαρροή από βλεννογόνα υγρά στην είσοδο του αιδοίου της.

Μεταξύ των 42-42 ημερών θα ακούσετε μερικά ‘’squeeks’’ σαν ήχος νεοσσών. ΜΗΝ κοιτάξετε μέσα στη φωλιά. Μερικές φορές τα θηλυκά κατοικίδια ferret μπορεί να επιλέξουν να γεννήσουν σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού, ειδικά εάν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη. Το θηλυκό θα επιλέξει που θα ήταν να βολικό για να γεννήσει. Γι’ αυτό οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι.

Ωστόσο πρέπει το κλουβί να είναι προετοιμασμένο και καθαρό για να μεταφερθεί εκεί μόλις συνέλθει το κουνάβι από την γέννα. Θα φροντίσει εκείνη να τα μεταφέρει στην φωλιά όταν τα γεννήσει και θα τα εντοπίζει όσο αυτά ‘’σκούζουν’’ για να την φωνάξουν. Τα μικρά κουναβάκια που είναι έξω από την φωλιά θα κρυώσουν πολύ γρήγορα, οπότε αν δείτε ότι τα μικρά μένουν έξω και το θηλυκό δεν τα πηγαίνει στην φωλιά πάρτε τα γρήγορα και τοποθετήστε τα στην φωλιά και βεβαιωθείτε ότι δεν θα το ξανασκάσουν.

Η θηλυκή νυφίτσα θα χρειαστεί ένα 24ωρο για να ολοκληρώσει τη γέννα, δεν θα την ενδιαφέρει να φάει.
Όταν τελειώσει την γέννα, το γάλα θα ξεκινήσει να ‘’κατεβαίνει’’ και τα μικρά θα ξεκινήσουν να τρέφονται.

24h
ferret-pup

Πραγματικά δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να ελέγχετε την φωλιά, ή να χειρίζεστε τα μικρά ferret ή το θηλυκό ειδικά, την πρώτη εβδομάδα. Θα ξέρετε αν είναι ζωντανά ακούγοντας προσεκτικά από την πόρτα της φωλιάς. Τα θηλυκά κουνάβια χρειάζονται ειδική μεταχείριση κατά την διάρκεια της γέννας αλλά και μετά. Πρέπει να είναι σε πλήρη απομόνωση και να μην ταράσσεται από εντάσεις του περιβάλλοντος που κατοικεί. Το οτιδήποτε μπορεί να την ταράξει.
Δεν επιβιώνουν όλα τα μικρά την 1η εβδομάδα δυστυχώς. Καμιά φορά τα μικρά που δεν επιβιώνουν, είναι αυτά που το θηλυκό κουνάβι ξεχώρισε τοποθετώντας τα σε μια γωνιά αρνούμενη να τα ταΐσει ή τα έφαγε, δυστυχώς αυτή είναι η φύση τους γι’ αυτό το θηλυκό κουνάβι δεν πρέπει να ταράσσεται απολύτως. Ωστόσο, αν τα μικρά επιζήσουν αλλά η μαμά νυφίτσα αρνείται να τα ταΐσει, αγοράστε το Baby Cat Milk της Royal Canin, ως αναπληρωματικό για την περίοδο θηλασμού.
Ταΐστε το θηλυκό κατοικίδιό σας όσο θέλει. Θα έχει καταναλώσει μεγάλο ποσό ενέργειας και θα χρειάζεται συχνή ενδυνάμωση.

Την 2η εβδομάδα, αν το θηλυκό κουνάβι φαίνεται ευχαριστημένο με εσάς, σηκώστε την και καθαρίστε την φωλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία να ακουμπήσετε τα μικρά και να τα μετρήσετε, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ, να πλύνετε τα χέρια σας πριν τα πιάσετε.

Στο τέλος της 3ης εβδομάδας τα μωρά θα θέλουν περισσότερο φαγητό απ’ ο, τι τους δίνει η θηλυκιά και θα ξεκινήσουν να βγαίνουν από την φωλιά αναζητώντας τροφή. Θα εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους κλειστά και να παραπατούν. Το θηλυκό κατοικίδιο ferret θα τα αρπάξει και θα τα ξαναπάει στην φωλιά δαγκώνοντάς τα από τον λαιμό. Έξτρα φαγητό για τα μωρά είναι αναγκαίο. Η καλύτερη διατροφή είναι συνδυασμός ξηρής/ υγρής/ ωμής, τόσο για να εξοικειώνονται με τις ποικίλες γεύσεις τα μικρά όσο και για την πρόσληψη των απαραιτήτων πρωτεϊνών. Επίσης, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναμιγνύετε υγρή με στερεή τροφή (π.χ. duck soup με  kibbles ή σούπες της Oxbow, Critical Care/Carnivore Care, με ψιλοκομμένο ωμό κρέας ειδικά προδιαγεγραμμένο για σαρκοφάγα κατοικίδια/στυλ B.A.R.F.).

Μεταξύ 4ης – 5ης εβδομάδας τα μωρά νυφιτσάκια θα ανοίξουν τα μάτια τους, θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν ‘’τουαλέτα’’, θα απομακρύνονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο από την φωλιά και θα ξεκινήσουν να τρώνε περισσότερο καθώς και να παίζουν. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε να έρχεστε σε επαφή με τα μικρά ώστε να συνηθίσουν στην ιδέα ότι κάποιος ‘’τα κρατάει’’.

Όταν φτάσει την 4η εβδομάδα δώστε περισσότερο φαγητό στο κατοικίδιο. Κατά προσωπική προτίμηση γάλα χωρίς λακτόζη και εντόσθια ή λιπαρό κρέας σε κύβους.To θηλυκό κουνάβι σας θα χάσει τρίχωμα, θα το παρατηρήσετε ειδικά στο κρεβάτι της. Είναι φυσιολογικό.
ferret-baby
Στην 5η εβδομάδα θα ξεκινήσει να δαγκώνει λίγο το κατοικίδιο, είναι εξίσου φυσιολογικό. Διαχωρίστε τον αρσενικό από την θηλυκιά (τοποθετώντας τον αρσενικό σε ένα άλλο κλουβί) και αλλάξτε το υπόστρωμα του κλουβιού. Μην βάλετε πολλά υφάσματα για υπόστρωμα γιατί τα μικρά μπορεί να χαθούν μέσα σε αυτά.
 • Την 6η – 7η εβδομάδα τα μικρά θα ξεκινήσουν να ανεξαρτητοποιούνται από την μαμά τους παρ’ όλο που δεν έχουν απογαλακτιστεί ακόμη.
 • Τα κουναβάκια θα πρέπει να αφήσουν την μαμά τους όσο το αργότερο γίνεται, τουλάχιστον 9η – 10η εβδομάδα. Μέχρι τότε έχουν πολλά να μάθουν από την μαμά τους, οπότε από την 4η -5η εβδομάδα θα πρέπει να ξεκινήσετε μια ήπια εκπαίδευση.

Πώς θα καταλάβω αν το ferret μου εγκυμονεί;

 • Θα είναι ληθαργική και όχι τόσο δραστήρια.
 • Θα ξεκινήσει να φτιάχνει την φωλιά της κουβαλώντας ο, τι μπορείτε να φανταστείτε (Φαγητό, ρούχα, αντικείμενα, παιχνίδια κ. λ. π.)
 • Θα είναι νευρική και θα δαγκώνει.
 • Δεν θα είναι τόσο λαίμαργη και θα κοιμάται περισσότερο.
 • Θα ξεκινήσει να ξεπρήζεται το αιδοίο μεταξύ 1ης – 2ης εβδομάδας.
 • Θα ξεκινήσει να χάνει τρίχωμα γύρω από τις θηλές και θα είναι εντελώς ορατές.

Xέλενα Αντρέικο για το Greek Ferret Club

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •