ή η περίοδος της νυφίτσας που είναι σεξουαλικά δραστήρια.

ferret-lying

Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου όποτε τα ferrets ξεκινάν να αποκτούν ένστικτα αναπαραγωγής.

Τα αρσενικά θα ξεκινήσουν πρώτα να »έρχονται» σε οίστρο. Όχι πολύ αργότερα απ’ όταν αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα, οι όρχεις τους θα κατέβουν από την κοιλιά και θα αρχίσουν να παράγουν σπερματοζωάρια. Αυτό συνήθως ξεκινά στις αρχές  Ιανουαρίου και οι όρχεις για να κατέβουν θέλουν 2-3 μήνες ώστε να αναπτυχθούν πλήρως. Θα έρθουν σε πλήρη ωρίμανση κατά τον Μάρτη – Απρίλη. Το αρσενικό κατοικίδιο θα έρχεται ολοένα και περισσότερο σε οίστρο όσο μεγαλώνει η μέρα.

Όταν τα αρσενικά κουνάβια έρχονται σε οίστρο, πρέπει να απομακρυνθούν από τα άλλα ferrets (αν δεν έχουν στειρωθεί) μια και είναι πιο επιθετικά και αν υπάρχουν θηλυκά κουνάβια θα τους… ορμήσουν για να τα ζευγαρώσουν. Τα αρσενικά, επίσης, τείνουν, όταν είναι σε οίστρο, να ‘’σημαδεύουν’’ την περιοχή τους αφήνοντας, καθώς περπατάνε, σταγόνες από ούρα και σπέρμα. Αυτό γίνεται για να προσεγγίσουν θηλυκά που θα περάσουν από εκεί. Επίσης, θα έχουν τάσεις φυγής μια και το ένστικτό τους, τους οδηγεί στο να βρούνε άμεσα θηλυκό κουνάβι να ζευγαρώσουν. Τέλος, τα κατοικίδια αυτάθα εκκρίνουν μια έντονα δυσάρεστη οσμή ειδικά στα κόπρανά τους.

ferret-female

Τα θηλυκά κουνάβια ανταποκρίνονται στο ‘’κάλεσμα’’ της Άνοιξης αργότερα από τα αρσενικά.

Θα χρειαστούν  τουλάχιστον 14 ώρες συνεχής ηλιοφάνειας για να ενεργοποιηθεί η ορμόνη ώστε να διαχυθεί στον εγκέφαλο.

Τα θηλυκά μπαίνουν σε οίστρο στα τέλη Μάρτη. Η ευαισθησία τους στην μεγέθυνση της ημέρας είναι γνωστή ως φωτοπεριοδισμός και μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά θηλαστικά. Εξαιτίας της ευαισθησίας στο φως, οι νυφίτσες που μένουν μέσα στο σπίτι μπορεί να έρθουν και να βγουν από τον οίστρο καθόλη την διάρκεια του χρόνου.

Σε αντίθεση με τα αρσενικά, όταν τα θηλυκά κατοικίδια έρχονται σε οίστρο το αιδοίο τους πρήζεται και το θηλυκό πρέπει οπωσδήποτε να βγει από τον οίστρο. Τα περισσότερα θηλυκά κουνάβια παράγουν αβγά ανεξαρτήτως εποχής, καιρού, συνθηκών.

Τα περισσότερα θηλυκά του ζωικού βασιλειου λειτουργούν με αυθόρμητη ωορρηξία. Οι θηλυκές νυφίτσες πάλι, ακολουθούν μια διαφορετική μέθοδο που ονομάζεται επαγόμενη ωορρηξία.

ferret-vulva

H ωορρηξία δεν πραγματοποιείται μέχρι να σταλθεί ένα συγκεκριμένο ερέθισμα στον εγκέφαλο για να διεγερθούν τα ωάρια. Ωσότου εφαρμοστεί η διέγερση, τα ώριμα ωάρια θα παραμείνουν στις ωοθήκες.

Όταν τα ωάρια απελευθερωθούν, τότε ο οίστρος θα σταματήσει. Αν ο οίστρος δεν τερματιστεί μέχρι την  ωορρηξία τότε προκαλείται υπεροιστρογόνωση. Αν η θηλυκή νυφίτσα δεν βγει από τον οίστρο έγκαιρα θα αναπτύξει καρκίνο ή απλαστική αναιμία και θα πεθάνει.

Αυτό γίνεται διότι δεν μπορούν να σταματήσουν αυτόματα τον οίστρο τους εκτός αν κάτι τον παρεμβάλλει (εγκυμοσύνη, στείρωση, ορμονική ένεση) με αποτέλεσμα η εκτεταμένη παραγωγή οιστρογόνων να είναι τοξική για τον μυελό των οστών και να νοσήσουν θανάσιμα.

Στα αρσενικά κουνάβια δεν είναι αναγκαία η στείρωση όσο στα θηλυκά, ωστόσο στειρώνονται με την αφαίρεση των πρωκτικών σάκων.

Μπορεί να γεννήσει μέχρι 14 μωρά και ο μέσος όρος φτάνει τα 8.

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για επιπλοκές και τυχόν θάνατο του θηλυκού κατοικιδίου. Αν η μαμά πεθάνει, θα πρέπει να ταΐζετε εσείς τα μικρά νυφιτσάκια κάθε 2 ώρες και να τους προσφέρετε ο, τι θα τους προσέφερε η μαμά τους αν ζούσε.

Γενικά το να τα ζευγαρώσεις είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις μια στείρωση που πρέπει να γίνει άμεσα και με κόστος 100-200 ευρώ.  Συνεχώς λαμβάνουμε μηνύματα και βλέπουμε απεγνωσμένους ferretογονείς, οι οποίοι ανακάλυψαν για τις αρρώστιες που προκύπτουν από την υπεροιστρογόνωση googlάροντας ‘’γιατί έχει πρηστεί το αιδοίο’’ και επειδή δεν έχουν εξοικονομήσει λεφτά επιλέγουν το ζευγάρωμα.

Για αυτό το λόγο επισημαίνουμε και συμβουλεύουμε να στειρώσετε το μικρό σας μόλις το επιτρέψει η ηλικία του διότι:

Έχετε σκεφτεί τις επιπλοκές? Μολύνσεις, θάνατοι, άρνηση των μικρών από την μητέρα κ. λ. π.

Έχετε σκεφτεί την διαδικασία της κύησης;

Τί θα γίνουν τα μικρά? Δεν θα θέλουν όλοι όσοι υπολογίζατε νυφίτσες και δεν θα είναι όλοι κατάλληλοι.

Θα μπορέσετε να φιλοξενήσετε 2-14 νυφίτσες επιπλέον για 3 μήνες, το απαραίτητο χρονικό διάστημα ωσότου ανεξαρτητοποιηθούν και απογαλακτιστούν από την μητέρα τους;

Θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τον χρόνο και την καθημερινότητα σας στις νέες συνθήκες;

Θα μπορείτε να στειρώσετε το θηλυκό κατοικίδιο άμεσα έπειτα;

Αν μερικά μικρά δεν δοθούν, ή αν θέλετε να κρατήσετε, ή αν κάνατε την γέννα για να αποκτήσετε ferrets, θα μπορούσατε να στειρώσετε όλα τα ferrets;

Τα έξοδα θα είναι πολλά ακόμα και αν έχουν βρεθεί οικογένειες. Είναι ένα 3μηνο που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αποχωριστούν την μαμά τους και θα χρειαστούν ανάλογη μεταχείριση με το μόνιμο ferret σας.

Στα αρσενικά η στείρωση είναι προαιρετική για κάποιο χρονικό διάστημα, έπειτα αναπτύσσουν, όπως πολλά θηλαστικά. καρκίνο.

Η μαμά δεν μπορεί να ζευγαρώσει ξανά στον ίδιο χρόνο και σπάνια δέχεται διαφορετικό αρσενικό κάθε φορά. Αν την ζευγαρώνετε κάθε χρόνο διώκεστε ποινικά για παράνομη εκτροφή.

 Αν ωστόσο, σας προέκυψε εγκυμοσύνη, το Greek Ferret Club δέχεται να προωθήσει τα μικρά ακολουθώντας διαδικασίες έγκρισης του νέου γονέα.

Αν παρ’ όλα αυτά για κάποιον λόγο ζευγαρώσετε τα μικρά σας, μην διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες από εμάς μέσω της ενότητας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Παρ΄ ότι αποτρέπουμε το ζευγάρωμα, ειδικά από απλούς ιδιοκτήτες, συμβουλευτείτε μας για την ενημέρωση σας. Σίγουρα θα έχουμε να σας πούμε κάτι παραπάνω απ’ όσα γνωρίζετε.

Χέλενα Αντρέικο για την κοινότητα κουναβιών Ελλάδος.

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •