Τα επόμενα είναι ερωτήσεις του κοινού. Εμείς, εφόσον τα συλλέξαμε δημιουργήσαμε αυτή την σελίδα ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη πληροφοριών σε επικοινωνία μας με εσάς.
Το καλύτερο που θα κάνετε, αυτό που λέμε όλοι είναι ότι ΟΛΟΙ μας έχουμε ένα εφεδρικό κλουβάκι και κατά τ’ άλλα ελεύθερα σε όλο το σπίτι ή σε ένα δωμάτιο, εφόσον είναι ferretproofed-δηλαδή δεν υπάρχει κάτι που να τα βλάψει. Το κλουβί το χρησιμοποιούμε άλλοι από εμάς μόνο ως χώρος τιμωρίας ή ως κρεβάτι ή όταν έχουμε κάποια δουλειά και δεν θέλουμε να τριγυρνάνε.

Oι εκτροφείς συνιστούν να μην ταΐζουμε τα μικρά από το χέρι, ειδικά όταν είναι μικρά, γιατί αντιμετωπίζουν και το χέρι σας σαν φαΐ. Και έτσι το να δαγκώνουν επιδεινώνεται. Εάν πέσατε σε περίπτωση ferret που δαγκώνει σταματήστε να το ταΐζετε με το χέρι ωσότου σταματήσει.
Είναι και θέμα χαρακτήρα.
Συνυπολογίστε και το ότι τα ferret παίζουν δαγκώνοντας, απλά επειδή το δέρμα του ανθρώπου είναι πολύ λεπτό εν συγκρίσει με ενός ζώου, γι αυτό πονάμε. Δεν το κάνουν από κακία, ίσα ίσα που αν τα επιπλήξετε ή αν ακόμα κλάψετε από τον πόνο αυτά θα μετανιώσουν. Όταν, παραδείγματος χάρη, σε ένα μέλος μας που δαγκώνουν και δουν ότι πονάει μετά γλύφουν στο ίδιο σημείο.

Το βασικό είναι οτι πρέπει να συνηθίσει στο άγγιγμα και στα χάδια και στις αγάπες του ανθρώπου. Επομένως, θα πρέπει να το χειρίζεστε προσπαθώντας να αποφεύγετε φυσικά να σας δαγκώνει. Όταν κάθεται για χάδια και έχει καταλάβει οτι αυτό που του κάνετε είναι καλό, τότε μπορείτε να εκπαιδεύσετε για να σταματήσει να δαγκώνει.
Εάν δέν γίνει σε μικρή ηλικία είναι μετά πολύ πιό δύσκολο να επιτευχθεί. Στο ιντερνετ θα βρείτε πολλούς τρόπους να του δώσετε να καταλάβει οτι δέν πρέπει να δαγκώνει. Τρόπους όπως:
1) hissing απο τον άνθρωπο
2) scruffing μέχρι να χασμουρηθεί ή και καθήλωσή του με scruffing στο πάτωμα
3) δυνατή φωνή με ένα επιφώνημα όπως Αουτς ή Όχι
4) ελαφρύ χτύπημα κάτω απο το σαγόνι όταν δαγκώνει
Σε κάθε ferret λειτουργεί διαφορετικός τρόπος, και εφόσον δέν είναι μικρό θα είναι πιό δύσκολο, και ίσως να θέλει και κάποια μέθοδο που τυχόν να έχω ξεχάσει να αναφέρω.

Για να συνηθίσει να το πιάνει άνθρωπος, σταδιακά αυξάνετε τον χρόνο μεταχείρισής του. Δηλαδή την πρώτη ημέρα/εβδομάδα/διήμερο το πιάνετε τακτικά για (πχ) 5 δευτερολεπτα, και σταδιακά με το πέρασμα των ημερών αυξάνετε την διάρκεια μεταχείρισης. Τελικά θα συνηθίσει να το χειρίζεται άνθρωπος και θα κάθεται και για χάδια.

Η στείρωση είναι η καλύτερη λύση γιατί:
1) Αν δεν στειρωθεί θα πρέπει σε ΚΑΘΕ οίστρο να ζευγαρώνει γιατί ο κίνδυνος της ασθένειας εμφανίζεται σε κάθε οίστρο. Οπότε, με το να στειρωθεί τελειώνετε μια και καλή, ειδάλλως θα πρέπει να το ζευγαρώνετε κάθε χρόνο, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε για ευνόητους λόγους.
2) Ο οίστρος μπορεί να επανεμφανιστεί, ακόμα και αν έχει περάσει η επίσημη περίοδος οίστρου (άνοιξη-μέσα καλοκαιριού)
3) Καταλαβαίνουμε ότι ίσως δεν θέλετε να αγγίξει νυστέρι την μικρή σας (όπως και εμείς δέν θέλουμε στις δικές μας) και ότι με τα χειρουργεία παρεμβαίνουμε στην φύση του ζώου αλλά είναι το υγιέστερο γι αυτά μια και κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος οι πιθανότητες μόλυνσης στα γεννητικά όργανα ή βαρύ τραυματισμού, είναι αρκετά μεγάλες (δεν δέχονται όλα τα θηλυκά όλα τα αρσενικά, εκείνη μπορεί να αντιστέκεται και να το δέχεται ως »βιασμό»)
4) Αν γεννήσει τι θα τα κάνετε τα μικρά? Είμαστε κατά της συστηματικής εκτροφής επί χρήμασι, ωστόσο μπορούμε να προωθούμε τα μικρά για υιοθεσίες μέσω της σελίδας μας. Αν επιλέξετε να κρατήσετε τα μικρά (σκεφτείτε ότι μπορεί να γεννήσει από 4-12), δεν θα έχει νόημα γιατί και αυτά θα πρέπει να στειρωθούν.

Όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, γι αυτό η στείρωση είναι η καλύτερη λύση.

Ο γιατρός που βρήκατε αναλαμβάνει ferrets? Εγχειρήσεις και εξοπλισμό για τόσο μικρά ζώα σπάνια διαθέτουν οι επαρχιακοί κτηνίατροι εφόσον στην Αθήνα έχουμε μόνο ειδικούς μετρημένους στα δάκτυλα.
Πρέπει να είναι εξειδικευμένος τουλάχιστον σε εξωτικά ζώα, άν όχι σε ferret συγκεκριμένα (το καλύτερο).
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε το Greek Ferret Club για την αξιολόγηση του γιατρού απο έμπειρους ιδιοκτήτες κουναβιών. Αυτοί, άν και δέν είναι γιατροί αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν τον εκάστοτε γιατρό ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει τουλάχιστον τις ελάχιστες γνώσεις για να περιθάλψει ferret.
Έπειτα αυτός ο γιατρός αναρτάται στην σελίδα μας ώστε να μπορούν να βρούν και οι άλλοι ιδιοκτήτες τους κατάλληλους ιατρούς χωρίς να ψάχνουν και να ρισκάρουν εξέταση απο ακατάλληλο ιατρό.

Και φυσικά η αξιολόγηση δέν τελειώνει εκεί. Η κοινότητα μας ενημερώνει για τις εμπειρίες της με τον κάθε ιατρό, οπότε αυτή η άτυπη αξιολόγηση των ιατρών είναι μία συνεχής διαδικασία.

Δεδομένου οτι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι δέν είναι γιατροί και γνωρίζουν περισσότερα απο ορισμένους γιατρούς, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το που πάμε για εξέταση την νυφίτσα μας.

Οι νυφίτσες ακολουθούνε διατροφή ωμού κρέατος μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (οπως π.χ. αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια έλλειψη σε βιταμίνες). Υπο κανονικές συνθήκες, μια φορά την εβδομάδα αρκεί να τρώει αντί για ξηρή τροφή. Δηλαδή μια μέρα ολόκληρη μπορούμε να το ταϊσουμε..Αλλα δέν χρειάζεται παραπάνω.
Μπορούμε να το ταϊσουμε κοτόσουπα (χωρίς μπαχαρικά και οποιοδήποτε συστατικό φυτικής προελεύσεως), τόνο, σολωμό, πολτοποιημένο κρέας, κιμά και γενικά μικρές ποσότητες οποιουδήποτε κρέατος. Πολλοί τα ταϊζουν μια φορά την εβδομάδα ωμό κρόκο αβγού που ειναι εξακριβωμένα καλό για την ωμή διατροφή τους. Σπάμε το αβγό και κρατάμε μόνο τον κρόκο! Καμιά φορά ο ωμός κρόκος εχει μέσα και άσπρες βλέννες, τις αφαιρούμε με ενα πιρούνι γιατι τα δυσκολεύει να το καταπιούν.
Όσο αφορά το κρέας, σε περίπτωση γαλοπούλας θα πρέπει να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα μικρά κοκκαλάκια που έχει το συγκεκριμένο κρεας. Για τα υπόλοιπα, εάν θέλουμε να αφήσουμε κόκκαλο για να μασήσει, θα πρέπει να είναι είτε ψιλοκομμένο για να το φάει εύκολα, είτε ολόκληρο για να το φάει όπως νομίζει το ferret.

Τα κουνάβια είναι κατοικίδια ζώα, και όπως όλα δένονται με τους ανθρώπους. Σε μερικά παίρνει λίγο καιρό σε μερικά περισσότερο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, στο τέλος εξαρτώνται όλα και στην προσοχή που θα τους δώσουμε.

Μπορεί να μην σε αναγνωρίζουν σαν αφεντικό όπως θα έκανε ένας σκύλος, σε αναγνωρίζουν όμως σαν μέλος της οικογένειας τους και φροντίζουν να στο δείχνουν όποτε νιώσουν την ανάγκη, πολλές φορές ανεβαίνουν στο κρεββάτι μου να δουν αν είμαι καλά όταν κοιμάμαι ή έρχονται και κουλουριάζονται πάνω μου όταν νιώθω λύπη ή θυμό, μοιράζονται τη χαρά τους μαζί σου όταν τρέχουν γυρω σου κάνοντας το χαρακτηριστικό τους ήχο -dook- και σου επιδεικνύουν με τον χοροπηδηχτό χορό τους -war dance- ότι είναι ενθουσιασμένα που βρίσκονται εκεί και θέλουν να παίξεις μαζί τους. Μπορεί η αρχή να μην είναι τόσο εύκολη αλλά μετά από αρκετές δαγκωνιές και ώρες υπομονής το αποτέλεσμα του να ξέρεις ότι μια μικρή ψυχούλα είναι χαρούμενη, όχι επειδή το ταϊζεις ή επειδή νιώθουν από τη φύση τους την υποχρέωση να σε αναγνωρίσουν, αλλά επειδή επιλέγουν να δεθούν μαζί σου, είναι απερίγραπτο.

Ναι, η εκπαίδευση τους σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολη, απρόβλεπτη, απαιτεί ώρες και είναι πολύ απαιτητική, ίσως γι’ αυτό το αποτέλεσμα να είναι τόσο γλυκό. Οποιοσδήποτε δεν είναι έτοιμος να ξοδέψει χρόνο, ενέργεια ή και χρήματα για το κουνάβι του ίσως είναι προτιμότερο να ξανασκεφτεί το αν αυτό είναι ένα κατάλληλο κατοικίδιο γι’ αυτόν.
Tα ferret είναι πολύ κτητικά ζώα. Ο ιδιοκτήτης τους και τα πράγματα του/τους, τους ανήκουν. Γι αυτό φροντίστε να δείχνετε ισότιμα αγάπη και στα 2 για να μην ζηλεύουν και το καθένα να έχει τα πραγματάκια του.

Μέσα στο κλουβί τα ferrets διαλέγουν μία γωνία που θα είναι η τουαλέτα τους και πηγαίνουν εκεί μόνο, σε εκείνη τη γωνία μπορούμε να βάλουμε άμμο για γάτες ή μία πλαστική γωνιακή τουαλέτα που μπορούμε να πάρουμε από pet shop και να βάλουμε άμμο εκεί. Όταν επιλέγουμε άμμο έχουμε υπόψιν μας ότι τα ferrets όπως άλλα κατοικίδια θα χώσουν τη μουσούδα τους εκεί ή θα σκάψουν οπότε δεν παίρνουμε πολύ ψιλή άμμο γιατί θα μπορούσε να μπεί στη μύτη του, επίσης λασπώνει με αποτέλεσμα να κολλάει πάνω στο ferret, δεν παίρνουμε αρωματική άμμο γιατί τα χημικά μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικό πρόβλημα και δεν χρησιμοποιούμε πριονίδι ποτέ. Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ χωρίς κανένα πρόβλημα χαλίκι για γάτες, που είναι πιο χοντρό από την άμμο και φροντίζω να καθαρίζω το κλουβί δύο φορές τη μέρα, όταν θέλω να αναπληρώσω το χαλίκι στο κλουβί δεν το κάνω με τα ferrets μέσα διότι η σκόνη που σηκώνεται μπορεί να είναι επιβλαβής. Αν το ferret σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα του μπορεί να σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά στην τροφή του ή ότι θέλει καθάρισμα.

Έξω από το κλουβί τώρα, τα ferrets προτιμούν να χρησιμοποιούν για τουαλέτα γωνίες, ένας τρόπος να αποφευχθούν ατυχήματα είναι να βάλετε πιθανές τουαλέτες στις γωνίες του δωματίου ή σπιτιού, αυτό μπορεί να είναι εξωτερικές τουαλέτες που θα πάρετε από pet shop, πάνες εκπαίδευσης ή παλιές εφημερίδες. Όταν ένα ferret πρέπει να πάει τουαλέτα πρώτα θα ψάξει μία γωνία, θα σηκώσει την ουρά του και θα κατευθυνθεί προς τα εκεί με την όπισθεν -μία συνήθεια από τους προγόνους τους ώστε να αποφύγουν πισώπλατες επιθέσεις- οπότε το που θα πάει είναι εμφανές, μόλις το δείτε να ετοιμάζεται μπορείτε να το σηκώσεται και να το μεταφέρετε στο σημείο που έχετε ορίσει εσείς σαν τουαλέτα του, για παράδειγμα στην πάνα στην απέναντι γωνία από αυτήν που πήγε, και να το αφήσετε να κάνει τη δουλειά του εκεί. Όταν το ferret σας πηγαίνει εκεί που πρέπει μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε με ένα ‘μπράβο’ ή και κάποια λιχουδιά, έτσι θα ξέρει ότι κάθε φορά που το κάνει θα κερδίζει κάτι. Αν δεν πηγαίνει εκεί που πρέπει είναι πιθανότατα επείδη δεν είναι καθαρά αρκετά, οπότε είναι ώρα να αλλάξετε πάνα ή ότι έχετε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε. Τα ferrets είναι από τη φύση τους λάτρεις της καθαριότητας, φροντίστε να μείνουν έτσι κρατώντας την τουαλέτα τους καθαρή για να την χρησιμοποιούν!

Ένα κλουβί για νυφίτσες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, αν είναι δυνατό να έχει και πάνω από ένα πάτωμα, το κλουβί που θα μένει είναι το αντίστοιχο σπίτι για εμάς, εμείς δεν θα θέλαμε να κοιμόμαστε ακριβώς δίπλα στην τουαλέτα μας, ούτε μία νυφίτσα. Όταν επιλέγουμε κλουβί προσέχουμε τα κάγκελα να μην έχουν μεγάλο κενό μεταξύ τους, μία νυφίτσα μπορεί να χωρέσει από παντού αν το θελήσει, τα πορτάκια του πρέπει να κλείνουν καλά, αν το πορτάκι είναι στο πάνω μέρος του κλουβιού μπορούν να το σηκώσουν για να βγουν και αν είναι στο πλάι μπορεί να καταφέρουν να το ανοίξουν, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και την ψυχική υγεία σας καλύτερα να είστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να βγουν από το κλουβί τους όταν δεν είστε εκεί. Ένα μέλος μας όταν φεύγει από το σπίτι και τα αφήνει στο κλουβί περνάει μια κορδέλα ή ένα σκοινάκι ώστε να ασφαλίστούν τα πλαϊνά πορτάκια του κλουβιού, μπορείτε επίσης να πάρετε tire up λουράκια τα οποία μετά εύκολα κόβετε για να ανοίξει ξανά και σκεπάζει το επάνω πορτάκι του κλουβιού με μία μικρή πετσέτα ή βάζει ένα βάρος επάνω όπως ένα κομμάτι ξύλο κόντρα πλακέ ή ένα μεγάλο μαξιλάρι.

Η διαμόρφωση του κλουβιού εξαρτάται από τον καθένα, το κλουβί που θα πάρετε πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείτε να βάλετε αιώρες, παιχνίδια, κρεββατάκια αλλά να μένει και ξεχωριστός χώρος για την τουαλέτα τους, το μπωλ με το φαγητό και το νερό τους. Τα καλύτερα κλουβιά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι τα ferret nation και υπάρχει δυνατότητα αποστολής και στην Ελλάδα, αν η τιμή σας φανεί τσιμπημένη υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως το να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και να κατασκευάσετε ένα κλουβί, όπως και να έχει η αγορά του ‘σπιτιού’ της νυφίτσας σας θα γίνει μία φορά οπότε πρέπει να φροντίσετε να είναι καλή και σωστή!

Τα καλύτερα παιχνίδια που μπορείς να δώσεις σε ένα κουνάβι, εκτός από τον εαυτό σου, βρίσκονται ήδη στο σπίτι σου! Είτε είναι παλιές κάλτσες, κουτιά παπουτσιών, παντόφλες, σακούλες σούπερ μάρκετ (που έχουμε κόψει τα χερούλια για να μην μπλέχτούν) είτε παιχνίδια για γάτες όπως μπαλάκια με κουδουνάκι, οτιδήποτε κάνει ήχο ή μπορούν να κλέψουν τα εξιτάρει! Αν θέλεις κάτι πιο προχωρημένο μπορείς να βρεις πλαστικούς σωλήνες αρκετά φαρδιούς -πουλάνε σε αρκετά pet shop- ωστέ να μπαίνει να κρύβεται το κουνάβι σου, αν έχεις πάνω από ένα κουνάβι τους αρέσει πολύ να κυνηγιούνται μέσα σε σωλήνες και να περιμένουν το ένα το άλλο στις άκρες του για να παίξουν κι άλλο! Άλλο ένα αγαπημένο παιχνίδι των κουναβιών είναι το σκάψιμο και μπορείς πολύ εύκολα να τους το προσφέρεις παίρνοντας μια κούτα ή ένα πλαστικό κουτί και γεμίζοντας μέχρι τη μέση με ωμό ρύζι, το να τα βλέπεις να σκάβουν με τη μουσούδα τους, να κυλιούνται και να χοροπηδάνε εκεί είναι εξίσου διασκεδαστικό για εσένα όσο και για τα κουνάβια!

Στα κουνάβια αρέσουν οι βόλτες και με το κατάλληλο λουράκι μπορείς να τα πάρεις μαζί σου στο πάρκο. Τα κουνάβια -σαν μικροσκοπική μετενσάρκωση του Χουντίνι- μπορούν να δραπετεύσουν σχεδόν από παντού γι’ αυτό προτείνεται να δοκιμάσεις να φορέσεις το λουράκι του πρώτα στο σπίτι έτσι ώστε να συνηθίσει να το φοράει χωρίς να θέλει να το βγάλει και για να δεις αν μπορεί όντως να το βγάλει, σε δικά μας λουράκια έχω βάλει μικρά κουδουνάκια κι έτσι τα κουνάβια μου έχουν συνδέσει ότι όταν ακούν τον ήχο είναι ώρα για βόλτα και κάθονται ήρεμα να τους βάλουν το λουράκι. Στη βόλτα εμείς ακολουθούμε το κουνάβι και όχι το αντίθετο, πηγαίνουμε όπου μας πάει, το αφήνουμε να σκάψει ή να τρέξει στο γρασίδι κρατώντας το λουράκι του και δεν το τραβάμε όπου θέλουμε εμείς εκτός αν είναι για την προστασία του, θυμόμαστε το πήγαμε βόλτα περισσότερο για τη δική του διασκέδαση όχι τόσο τη δική μας!

Προσέχουμε αν τα πάμε βόλτα να έχουμε μαζί μας νερό και ιδιαίτερα με το κλίμα στην Ελλάδα να μην έχει πολύ ζέστη. Προσέχουμε επίσης τα άλλα κατοικίδια γιατί μπορεί να είναι απλά περίεργα και φιλικά αλλά μπορεί και να μην είναι, θυμόμαστε ότι η μυρωδιά ενός κουναβιού μπορεί να εξιτάρει τα ένστικτα ενός κηνυγετικού σκύλου και προσέχουμε για τα αδέσποτα που μπορεί να φέρουν ιούς ή να είναι επιθετικά. Τέλος προσέχουμε να μην φάει κάτι το ferret μας εκεί έξω όπως σκουπίδια ή αποφάγια.

Ενώ μας αρέσει να βλέπουμε ευτυχισμένους ανθρώπους και ferret, η αποστολή στο εξωτερικό είναι κάτι που δέν μπορούμε να αναλάβουμε. Μιάς και απευθυνόμαστε στην Ελλάδα, τείνουμε να περιοριζόμαστε στα σύνορα της Ελλάδας.
Πιστεύουμε πως στο εξωτερικό θα είναι πιό εύκολο να βρείτε ένα τέτοιο ζώο από την Ελλάδα. Έχετε κάνει έρευνα εκεί που είστε;

Καλύτερα θα ήταν να μήν συναντηθούν. Και η χελώνα, και το καναρίνι θα φοβηθούν πολύ, ανεξάρτητα απο το αν θα τους κανει κατι η οχι.

Είναι πιθανό το ferret να βαρεθεί την χελώνα μιάς και οι χελώνες δέν είναι πολύ δραστήρια ζώα. Όμως θα μπορέσει να χωθεί απο κάτω για να βρεί μαλακά σημεία να δακώσει ή να γρατζουνίσει. Για το καναρίνι προτείνουμε να μήν έλθει ποτέ σε επαφή γιατί τα πτηνά συνήθως φοβούνται, και εάν επιτεθεί στο ferret υπάρχει περίπτωση να του τσιμπήσει το μάτι ή κάποιο άλλο ευαίσθητο σημείο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει την αρμονική συμβίωση μεταξύ δύο ζώων ακόμα και αν αυτά φαίνονται αρχικά άκακα, διαφορετικά να τα έχει χωριστά για να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα.

Τα ferret είναι κατοικίδια ζώα, κοντινά ξαδέρφια της νυφίτσας, του ασβού και της ερμίνας.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται να τα λένε νυφίτσες ή κουνάβια, λόγω της ομοιότητας τους με τα άγρια ξαδέρφια τους αλλά και λόγω έλλειψης της κατάλληλης μετάφρασης του ονόματός τους, δεν είναι άγρια ζώα σε αιχμαλωσία αλλά εξημερωμένα εδώ και πολλούς αιώνες!

Τα ferret δεν είναι τρωκτικά, αν ταξινομηθούν σαν είδος θα ήταν κάπου ανάμεσα στις γάτες και τους σκύλους, λίγο περισσότερο προς τις γάτες. Είναι φιλικά και παιχνιδιάρικα σαν κατοικίδια, η πιο κοντινή περιγραφή του να μένεις μ’ένα ferret θα ήταν σαν ένα σύμπλεγμα προσωπικότητας σκύλου και γάτας αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Μερικά είναι χαδιάρικα, μερικά πιο ανεξάρτητα, τα ferret αναπτύσουν δική τους προσωπικότητα η οποία εξελίσσεται σταδιακά ή διαμορφώνεται ανάλογα το περιβάλλον που μεγαλώνουν όπως όλα τα κατοικίδια.

Το να μένεις με ένα κουνάβι έχει πολύ πλάκα! Είναι παιχνιδιάρικα, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους, και παραμένουν να είναι όσο μεγαλώνουν. Το να έχεις ένα κουνάβι -ή ακόμα καλύτερα δύο ή περισσότερα- είναι πολύ διασκεδαστικό θέαμα και καλή παρέα. Είναι πιο έξυπνα από άλλα κατοικίδια ή τουλάχιστον έτσι σε κάνουν να νομίζεις. Είναι στη φύση τους να είναι περίεργα και θέλουν να εξερευνούν τα πάντα. Επίσης πολύ πεισματάρικα, που μπορεί να είναι μέρος της γοητείας τους αλλά είναι και λίγο μπελάς να μην ξέρεις σε ποιο συρτάρι σου κρύφτηκε το κουναβάκι σου!

Μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο μέρος σαν τουαλέτα, να κάνουν κόλπα και τους αρέσει να έρχονται βόλτα μαζί σου με κατάλληλο λουράκι ή αγκαλιά σου. Τα κουνάβια κοιμούνται πολλές ώρες, μερικές φορές ακόμα και 18 ώρες, δεν τα ενοχλεί ιδιαίτερα να μένουν κάποιο χρόνο σε περιορισμένο χώρο όπως π.χ. ένα μεγάλο κλούβι χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν όλη τους τη ζωή κλεισμένα, έχουν ανάγκη να τρέχουν και να παίζουν τουλάχιστον κάποιες ώρες τη μέρα και αν δεν είναι δυνατό να περιφέρονται ελεύθερα συνέχεια. Ένα κουνάβι μόνο του μπορεί να μην νιώθει τόση μοναξιά, το ιδανικό βέβαια θα ήταν να έχει παρέα, το οποίο βέβαια είναι πιο διασκεδαστικό και για εσένα να τα βλέπεις να χοροπηδούν και να παίζουν μαζί.

Τα κουνάβια μπορούν να αναγνωρίσουν και να νιώσουν αγάπη για τους ανθρώπους τους, σε μερικά παίρνει παραπάνω χρόνο και σε άλλα λιγότερο. Σε αντίθεση με τους σκύλους, τα κουνάβια δεν μας βλέπουν σαν αφεντικά αλλά σαν μέλος της αγέλης τους, διαλέγουν αυτά πότε θα σε εμπιστευτούν επειδή το θέλουν, όχι επειδή πρέπει. Το συναίσθημα του όταν πλέον ξέρεις ότι τώρα εσύ είσαι η ‘οικογένεια’ τους είναι απερίγραπτο!

Όπως τα σκυλάκια και τα γατάκια, έτσι και οι νυφίτσες χρειάζονται αρκετή φροντίδα και εκπαίδευση στην αρχή. Η εκπαίδευση τους είναι πιο απαιτητική απ’ ότι θα ήταν με μια γάτα και σίγουρα παίρνει κάποιο χρόνο. Οι νυφίτσες έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά η οποία μπορεί μερικούς να τους ενοχλεί, ενώ πολλοί από τους ιδιοκτήτες είμαστε ferret sniffers, δηλαδή λατρεύουμε την μυρωδιά τους. Επίσης, ενώ μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν ‘τουαλέτα’ -κουτί με άμμο ή ειδικές πάνες εκπαίδευσης- χρειάζεται υπομονή μέχρι να μάθουν να το κάνουν σωστά.

Το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια τους, δηλαδή το ferretproofing. Οι εκ φύσεως περίεργες νυφίτσες μπορεί να μην κανουν τόσες ζημιές όσο μια γάτα, δηλαδή στη θέα μιας κουρτίνας δεν θα τρέξουν να τη σκίσουν, παρ’ όλα αυτά θα τυλιχτούν και ίσως μπλεχτούν και τότε είναι η ώρα της διάσωσης! Στις νυφίτσες αρέσει να χώνονται παντου και στα πάντα, το ferretproofing λοιπόν είναι το πόσο ασφαλής είναι ο χώρος στον οποίο μένουν ή παίζουν ώστε να μην συμβούν ατυχήματα.

Στις νυφίτσες αρέσει να κλέβουν μικρά ή και μεγάλα ενίοτε αντικείμενα και να τα κρύβουν όπως κάλτσες, παπούτσια ακόμα και πατάτες! Επίσης τους αρέσει να μασουλάνε μαλακά πράγματα όπως τα παιχνίδια τους, πλαστικά μπουκαλάκια και μπαλίτσες ακόμα και ετικέτες από ρούχα, το οποίο βέβαια θέλει προσοχή γιατί πολλά από αυτά τα υλικά δεν πρέπει να τα καταπιούν γιατί μπορεί να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα. Τσάντες, κουτιά, κάδοι σκουπιδιών που είναι σε απόσταση που μπορούν να φτάσουν, θα το κάνουν, αν υπάρχουν γλάστρες με φυτά να είστε σίγουροι ότι θα μπουν να σκάψουν και να παίξουν. Σε πολλές νυφίτσες αρέσει να »σκάβουν» μοκέτες και να χώνονται κάτω από χαλιά και καλύμματα καναπέδων, εξ’ου και ο όρος carpet shark, οπότε αν δείτε κάποιο ύποπτο ‘βουναλάκι’ στον καναπέ σας προσοχή, μπορεί να κοιμάται το ferret σας εκεί! Φυσικά μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να διαφέρουν από το ένα στο άλλο και οι συνήθειες τους να αλλάξουν με τον καιρό. Αν ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις μία νυφίτσα σαν κατοικίδιο είναι πολύ σημαντικό να τα λάβεις αυτά υπόψιν σου, αν δεν είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις τον χώρο σου ή να διαθέσεις τον απαραίτητο χρόνο τότε ίσως η νυφίτσα να μην είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσένα. Μην ξεχνάς ότι θα είναι σαν το μικρότερο μέλος της οικογένειας σου, θα σε χρειάζεται να την φροντίζεις και να την προσέχεις!

Τα κατοικίδια ferrets, Mustela furo (ή αλλιώς Mustela putorius furo), δεν είναι άγρια ζώα. Έχουν εξημερωθεί εδώ και πολύ καιρό, και η εξημέρωσή τους εκτιμάται στα 2.500 χρόνια. Δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα να επιζήσουν πολύ καιρό μόνα τους, πολλά ferrets που έχουν ‘αποδράσει’ από το σπίτι τους υποφέρουν από αφυδάτωση, πείνα και έκθεση στα καιρικά φαινόμενα, όπως πολύ ζέστη ή πολύ κρύο, και δεν επιβιώνουν πάνω από μερικές μέρες εκτός αν διασωθούν. Αντίθετα με άλλα ζώα τα ferrets δεν μπορούν να ρίξουν έναν κάδο κάτω ή να τον φτάσουν ώστε να ψαξουν στα σκουπίδια να φάνε.

Τα ferret πιστεύεται ότι κατάγονται από το Ευρωπαικό polecat (Mustela putorius) και εξημερώθηκαν αρχικά για να χρησιμοποιηθούν στο κυνήγι κουνελιών και άλλων τρωκτικών. Ήταν εκπαιδευμένα να μην σκοτώνουν τη λεία τους, απλά να την κυνηγούν σε τρύπες και λαγούμια και οι κυνηγοί ή οι αγρότες τα σκότωναν -το λεγόμενο ferreting-. Πλέον αυτό απαγορεύεται αλλά σε μερικές χώρες, όπως η Αγγλία, είναι ακόμα δημοφιλές.

Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, μπορεί να έχεις αλλεργία σε άλλα ζώα και να μην έχεις κανένα πρόβλημα με τα κουνάβια. Αν νομίζεις ότι έχεις αλλεργία επισκέψου έναν εκτροφέα ή κάποιον που έχει ήδη κουνάβι για να το διαπιστώσεις, μπορεί να φταρνίζεσαι ή να ερεθιστεί το δέρμα σου αν έχεις αλλεργία. Ύπάρχει μία περίπτωση κάποιος να έχει αλλεργία μόνο στα αρσενικά κουνάβια, οπότε μπορείς να προσπαθήσεις να έρθεις σε επαφή και με θηλυκά ή στειρωμένα αρσενικά κουνάβια.
Συνήθως οι νυφίτσες ζουν 6 με 10 χρόνια.

Τα ferrets, όπως όλα τα ζώα, έχουν τη δική τους μυρωδιά. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει αυτή η ιδιαίτερα χαρακτηριστική μυρωδιά τους, μερικοί δεν την αντέχουν καθόλου και οι περισσότεροι είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Η μυρωδιά αυτή είναι έντονη στα αρσενικά που δεν είναι στειρωμένα και κυρίως όταν είναι σε οίστρο, όπως τα περισσότερα αρσενικά ζώα σημαδεύουν την περιοχή τους για να προσελκύσουν τα θηλυκά αλλά και για να προειδοποιήσουν τα άλλα επίδοξα αρσενικά ότι ‘ο χώρος αυτός είναι δικός μου’. Τα θηλυκά ferrets δεν έχουν αυτήν την ανάγκη οπότε μυρίζουν λιγότερο αλλά και τα αρσενικά και τα θηλυκά, ιδίως όταν είναι μωρά, αν νιώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ή φοβηθούν πολύ αφήνουν μια μυρωδιά απ’ τους πρωκτικούς αδένες η οποία δεν μυρίζει τόσο ευχάριστα σε εμάς αλλά πιθανότατα έσωζε τη ζωή των προγόνων τους κάποτε, τα ένστικτα δύσκολα αλλάζουν, όσο μεγαλώνουν όμως αυτό σταδιακά σταματάει. Μπορείς να αποφύγεις την δυσοσμία αυτή με αφαίρεση των πρωκτικών αδένων, όπως και συνηθίζεται στα αρσενικά.

Η μυρωδιά τους είναι όπως η μυρωδιά κάθε ζώου, όπως π.χ. θα μπούμε σε ένα σπίτι και θα μυρίζει γάτα ή κουνέλι, έτσι κι αυτά. Η μυρωδιά τους ωστόσο, αν σας ενοχλεί, παύει με αφαίρεση των πρωκτικών αδένων και σαφώς με συχνό καθάρισμα με ήπια καθαριστικά της περιοχής τους και της τουαλέτας τους. Η μυρωδιά είναι μακράν έντονη στα αρσενικά με οίστρο. Κατά τον οίστρο τους, λόγω ορμονών, μυρίζουν περισσότερο τόσο τα ίδια όσο και τα κόπρανα τους. Κατά τ’ άλλα είναι μια μυρωδιά που την συνηθίζεις. Εξάλλου, η μυρωδιά μειώνεται με την στείρωση την οποία και προτείνουμε για πολλούς λόγους.

Ένας τρόπος να ελαχιστοποιηθεί η μυρωδιά αυτή είναι να ΜΗΝ κάνεις τόσο συχνά το ferret σου μπάνιο και να καθαρίζεις πιο συχνά το ‘σπίτι’ του. Η περισσότερη από την μυρωδιά που εκκρίνεται μένει πάνω σε υφάσματα, χαρτιά, στο πάτωμα και τα έπιπλα παρά πάνω στο ίδιο το ferret. Οι πιο πολλοί που έχουν ferrets έχουν πάνω από ένα κρεββατάκι ή σεντονακια/πετσέτες όπου πλένουν τακτικά και αφήνουν να κοιμάται πάνω τους το ferret. Με την τακτική αλλαγή των ‘στρωσιδιών’ λοιπόν επιτυγχάνονται και η μείωση της μυρωδιάς αλλά και το ότι το ferret μυρίζει μανούλα, ανάλογα και το μαλακτικό ρούχων που χρησιμοποιούμε πάντα!

Έχουμε επίσης υπόψιν μας πως όταν κάνουμε μπάνιο ένα ferret θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τα φυσικά έλαια από τους αδένες του δέρματός του όποτε για λίγο θα μυρίζει, επίσης δεν χρησιμοποιούμε σαμπουάν για σκύλους και γάτες! Κάνουμε μπάνιο το ferret μας με σαμπουάν για ferret ή αφρόλουτρο για βρέφη, μην ξεχνάμε δεν έχουν όλα τα ζώα τον ίδιο δείκτη PH!

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατοικίδια κουνάβια και παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά υπάρχει διαφορά στο να έχεις ένα κατοικίδιο με το παιδί σου και να πάρεις ένα κατοικίδιο για το παιδί σου. Το κουνάβι είναι ένα κατοικίδιο που απαιτεί προσοχή και φροντίδα σαν ένα σκυλάκι ή γατάκι και όχι ένα κατοικίδιο που μπορεί να περάσει τη ζωή του σε κλειστό χώρο, όπως ένα ψαράκι ή ένα ινδικό χοιρίδιο. Εάν ένας γονέας θεωρεί το παιδί του αρκετά υπεύθυνο για ένα τέτοιο κατοικίδιο και διατίθεται να επιβλέπει τόσο το παιδί όσο και το ίδιο το κατοικίδιο τότε το κουνάβι είναι μια πολύ καλή επιλογή συντροφιάς.

Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα, όπως είναι και τα ferrets, και είναι πιθανότερο ένα παιδί μικρότερης ηλικίας να τραυματίσει καταλάθος ένα κουνάβι από το να συμβεί το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε μικρά παιδιά και κατοικίδια χωρίς επίβλεψη, τα κουνάβια, όπως όλα τα ζώα, δεν είναι παιχνίδια. Έχοντας ζήσει με παιδιά και κουνάβια στον ίδιο χώρο μπορώ να πω ότι μπορεί ο ένας να διασκεδάσει τον άλλον, να τρέχουν και να κρύβονται, να κυνηγούν τα παιχνίδια που τους πετάνε τα παιδιά αλλά έχει υπάρξει περιστατικό που ένα παιδί δεν υπολόγισε τη δύναμή του και έσφιξε ένα ferret πιο δυνατά με αποτέλεσμα να το τρομάξει και να δαγκώσει το παιδί, ήμουν εκεί και έδειξα πως πρέπει να το πιάσει αν είναι ανάγκη ώστε να μην φοβάται το παιδί να ασχοληθεί με το κουνάβι αλλά και ώστε να είναι και οι δύο εξίσου ασφαλείς. Tα περισσότερα ατυχήματα γίνονται διότι δεν υπήρχε επίβλεψη, ένα ζώο από μόνο του δεν επιτίθεται χωρίς λόγο, είμαστε πάντα υπεύθυνοι και προσεκτικοί!
Τέλος, οφείλεις να γνωρίζεις πως τα ferrets, εκ φύσεως παίζουν δαγκώνοντας. Το δέρμα τους είναι ανθεκτικό και δεν πονάνε, η ανθρώπινη επιδερμίδα όμως δεν είναι τόσο ανθεκτική, πόσο μάλλον ενός παιδιού.

Τα μωρά νυφιτσάκια δαγκώνονται μεταξύ τους, είναι μέρος του τρόπου που παίζουν, και ενώ μπορεί κάποιος να νομίζει ότι κάνει κακό, η αλήθεια είναι ότι έχουν πολύ ανθεκτικό δέρμα. Βάσει λοιπόν αυτού του τρόπου παιχνιδιού τους, αν κάποιος παίζει με ένα μικρό ferret υπάρχει πιθανότητα να δαγκώσει για να παίξει, μόλις το ferret μάθει ότι το ανθρώπινο δέρμα δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο το δικό τους θα μειώσει τη δύναμη του ή θα σταματήσει τελείως να δαγκώνει.

Ένας τρόπος επίτευξης αυτού είναι το scruffing, το πιάσιμο από το δέρμα του σβέρκου του όπως όταν τα πιάνει η μαμά νυφίτσα για να τα μεταφέρει ή να τα μαλώσει. Όταν έρχομαι σε επαφή με ένα μικρό νυφιτσάκι, που ακόμα δεν μπορεί να υπολογίσει τη δύναμη του, αν με δαγκώσει πιο δυνατά υψώνω τον τόνο της φωνής μου σ’ ένα “άουτς” ή “μη” και το πιάνω όπως θα το έπιανε η μαμά νυφίτσα για 4-5 δευτερόλεπτα πριν το αφήσω κάτω και συνεχίσουμε το παιχνίδι, έτσι θα καταλάβει ότι αν πονέσει ο άνθρωπος του το παιχνίδι θα σταματήσει. Αν η νυφίτσα είναι πολύ μικρή για να καταλάβει προσέχω να έχω μαζί μου ένα παιχνίδι που μπορώ να του δώσω να δαγκώσει, μην ξεχνάμε ότι οι νυφίτσες, όπως τα σκυλάκια και τα γατάκια παίζουν με το στόμα τους, δεν προσπαθούν να μας κάνουν κακό, πρέπει εμείς να τους μάθουμε τα όρια μας και σε καμία περίπτωση δεν τα χτυπάμε γιατί θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όμως το καθένα μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ταχύτητα, οπότε υπομονή κατ’ αρχήν.

Υπάρχουν αρκετά pet shops που πουλάνε κουνάβια όπως και αρκετοί εκτροφείς ή και ιδιώτες που έτυχε να γεννήσει το θηλυκό ferret τους. Όταν έκανα την έρευνα μου την πρώτη φορά που θα έπαιρνα κουνάβι λόγω έλλειψης πληροφοριών αλλά και επειδή δεν ήταν ευρέως γνωστά τα κουνάβια σαν κατοικίδια στην Ελλάδα το πήρα από μια αλυσίδα καταστημάτων pet shop, πλέον υπάρχει η επιλογή να διάλέξεις ένα κουνάβι από σπίτι!

Ενώ λοιπόν η επιλογή είναι στον καθένα μας, συστήνω πάντα ένα κουνάβι από κάποιον εκτροφέα αντί από ένα pet shop, έτσι επιτυγχάνονται δύο πράγματα: 1) γνωρίζεις το ιατρικό ιστορικό του κουναβιού που θα αποκτήσεις, το περιβάλλον που μεγάλωσε, το γενεαλογικό δέντρο του και πιθανότατα να μην φοβάται τόσο την επαφή με ανθρώπους γιατί θα έχει ήδη συνηθίσει, 2) έτσι σταματάει ο άσκοπος πολλαπλασιασμός ferret για εμπορικούς σκοπούς των pet shop τα οποία συνεχίζουν να εκτρέφουν χωρίς να γνωρίζουν αν θα βρουν ένα σπίτι γι’ αυτά.
Ωστόσο, το Greek Ferret Club, έχει φροντίσει τα δίνει νυφιτσάκια από σπίτι, με ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό και γενεαλογικό δέντρο, μέσω του site μας.

Τα pet shop δέν φέρνουν τέτοια ζώα συστηματικά, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιό έχει την κάθε στιγμή νυφίτσες.

Οι θηλυκές νυφίτσες στην πλειοψηφία τους μεγαλώνουν γύρω στα 40 cm μήκος και από 0.4 kg με 1,3 kg, είναι σαφώς μικρότερες σε σύγκριση με τις αρσενικές που μεγαλώνουν γύρω στα 60 cm και από 0.9 kg με 2.5 kg. Τα αρσενικά ferrets που έχουν στειρωθεί πριν την σεξουαλική τους ωρίμανση υστέρουν σε ένα βαθμό στην μυική τους διάπλαση από αυτά που στειρώθηκαν μετέπειτα ή και καθόλου. Εκτός από το μέγεθος τους, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα θηλυκά και τα αρσενικά όσον αφορά τη φροντίδα τους, ο χαρακτήρας της κάθε νυφίτσας διαφέρει. Οι θηλυκές και οι στειρωμένες αρσενικές νυφίτσες μυρίζουν λιγότερο εν συγκρίσει με τα μη στειρωμένα αρσενικά. Οι περισσότερες θηλυκές νυφίτσες είναι παιχνιδιάρικες μέχρι και σε μεγάλη ηλικία, σκαρφαλώνουν και χώνονται παντού, είναι περίεργα μικρά διαολάκια, θα κρύψουν τα πράγματα σου παντού και θα έρθουν για χάδια όταν θέλουν αυτές!

Οι αρσενικές νυφίτσες επί των πλείστων, μετά από κάποια ηλικία είναι πιο τεμπέλικες, τους αρέσει να κοιμούνται παντού, ακόμα και πάνω σε άλλους, τους αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, εκτός αν υπάρχει κάποια θηλυκή νυφίτσα στο χώρο! Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως πολύ χαδιάρικες θηλυκές νυφίτσες ή πολύ ζωηρές αρσενικές!

Τα ferrets είναι αυστηρώς σαρκοφάγα ζώα, η δίαιτα τους βασίζεται σε πρωτεΐνη (κρέας) και σε λίγους (ποσοστό 1%) –ή καθόλου- υδατάνθρακες. Υπάρχει ποικιλία ξηρών τροφών ειδικά για ferrets σε pet shop αλλά και σε κτηνιατρεία. Προσέχουμε την ξηρά τροφή να έχει τουλάχιστον 35% πρωτεΐνη, να είναι μέτρια σε λιπαρά (μόνο ζωικά) και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Τα ferrets έχουν μικρό πεπτικό σύστημα και ο μεταβολισμός τους τα αναγκάζει να τρώνε και να ενεργούνται συχνά, γι΄ αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τροφή τους ανά πάσα στιγμή και το μπολ να είναι πάντα γεμάτο και ποτέ με μπαγιατισμένο φαΐ. Δεν θα φάνε παραπάνω απ’ όσο χρειάζονται, ωστόσο υπάρχουν και λαίμαργα ferrets τα οποία παρ” ο, τι καταναλώνουν ξηρή τροφή με την κατάλληλη δοσολογία συστατικών, λόγω της λαιμαργίας τους, ανέπτυξαν καρδιολογικά προβλήματα.

Τα ferrets μπορούν επίσης να τραφούν με φυσικές πρωτεΐνες, η ωμή διατροφή -raw diet- εμπεριέχει κρέας, οστά και όργανα που προσφέρονται σε σωστές αναλογίες. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτού του είδους τη διατροφή, θα πρέπει να τα ταΐζετε τακτικά και όχι να γεμίζετε το πιατάκι τους γιατί υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει, να πιάσει μούχλα ή να το κρύψουν και να σαπίσει σε κάποια άγνωστη για εσάς γωνία του σπιτιού σας. Επιλέγουμε πάντα τα ανάλογα βιολογικά ελεγμένα προϊόντα από pet shop -τύπου B.A.R.F.- και όχι από κρεοπωλείο λόγω αποστείρωσης και περιστατικών σαλμονέλας.

Τα ferrets δεν πρέπει να τρώνε ποτέ δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά ή τροφές που περιέχουν ζάχαρη και αλάτι. Το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστεί τέτοιου είδους τροφές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντερικά προβλήματα, ορισμένους τύπους καρκίνου ή σε μεγάλη ποσότητα στο θάνατο.

Tα περισσότερα σκυλιά τα πάνε καλά με τα κουνάβια, είμαστε προσεκτικοί με ορισμένες ράτσες σκύλων όπως για παράδειγμα τα κυνηγετικά σκυλιά. Τα κουνάβια είναι εδαφικά ζώα, το πιθανότερο είναι να επιτεθούν στο σκύλο και να οπισθοχωρήσουν . Αυτό λειτουργεί υπέρ τους αφού δεν ξυπνάει τα ένστικτα του σκύλου ότι είναι »θήραμα» και να το κυνηγήσουν. Παρ’ όλα αυτά, προσέχουμε και τα φέρνουμε σε επαφή αργά και με επίβλεψη! Αρχικά φέρνουμε το κουνάβι μέσα σε ένα κλουβί ή κουτί μεταφοράς στο ίδιο δωμάτιο με το σκύλο τον οποίο έχουμε με το λουράκι του. Αφήνουμε τον σκύλο να μυρίσει το νέο μέλος. Αν ο σκύλος δείξει σημάδια ότι είναι φιλικός αφήνουμε ελεύθερο το κουνάβι και κρατάμε το σκύλο από το λουράκι του -έχουμε προνοήσει να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μπορεί το κουνάβι να τρέξει ή να κρυφτεί αν νιώσει την ανάγκη- , το αφήνουμε να έρθει αυτό σε επαφή με το σκύλο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, εάν αντιληφθούμε στο σκύλο -τον οποίο δεν έχουμε αφήσει ελεύθερο- σημάδια άγχους ή φόβου τον βγάζουμε από τον χώρο και δοκιμάζουμε αργότερα, αν όμως δείξει σημάδια επιθετικότητας καλύτερα είναι να τα κρατήσουμε χωριστά και να μην το διακινδυνεύσουμε. Σημειωτέον ότι η τυφλή αφοσίωση ενός σκύλου στο αφεντικό του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ζήλια του ferret σας, γι αυτό το λόγο φροντίζουμε να εξισορροπούμε την σημασία που δίνουμε στο καθένα προσωπικά.

Με τις γάτες τα περισσότερα κουνάβια τα πάνε καλά και το πιθανότερο είναι με τον καιρό να μάθει το ένα να αγνοεί την παρουσία του άλλου, στην περίπτωση που η γάτα είναι μικρή μπορεί ακόμα και να παίζουν μαζί. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ομοιότητα των catsnakes, ferrets, με τις γάτες. Όπως οι γάτες, έτσι και τα ferrets έχουν κατοικίδιο τον άνθρωπο και τα πάντα θέλουν να τα αποκτήσουν. Γι αυτό διαφοροποιούμε τα αντικείμενα της γάτας από του ferret ώστε να μην τσακωθούν μεταξύ τους για το »κτήμα» τους.

Όπως και με τα μικρά παιδιά, ακόμα κι αν όλα μας φαίνεται να πηγαίνουν καλά, με τα κατοικίδια μας πάντα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη!

Οι νυφίτσες είναι επιρρεπείς σε ιούς όπως το κρύωμα (γρίπη) και ιδιαίτερα στον ιό της μόρβας –canine distember virus (CDV)- τον οποίο πολλά αδέσποτα σκυλιά φέρουν. Οι νυφίτσες από την ηλικία των 14 εβδομάδων μπορούν να εμβολιαστούν, κάνοντας μια σειρά από 3 εμβόλια σε διάστημα τριών εβδομάδων και στη συνέχεια ένα επαναληπτικό εμβόλιο μία φορά το χρόνο.

Πάντα συμβουλεύομαστε τον κτηνίατρο μας, ποτέ δεν παίζουμε με την υγεία του κατοικιδίου μας, οι νυφίτσες είναι περήφανα ζώα και αν πονάνε θα προσπαθήσουν να το κρύψουν, αν παρατηρήσουμε απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά της νυφίτσας μας, όπως να μην πίνει νερό ή να μην τρώει, καλό θα ήταν να ζητήσουμε τη συμβουλή κάποιου ειδικού και να μην προσπαθήσουμε να βρούμε μόνοι μας τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι σπάνιο μία νυφίτσα να μεταφέρει ιό σε άνθρωπο, αντιθέτως, ένας άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει ιούς σε μία νυφίτσα, γι’αυτό όταν έχουμε συνάχι αποφεύγουμε τις αγκαλίτσες και τα φιλιά με το νυφιτσάκι μας!

Αν το καλοσκεφτείτε, όλα τα ζώα χρειάζονται χρήμα χώρο και χρόνο. Αντί λοιπόν να αγοράσετε ένα σκυλάκι που μπορεί να κάνει και 300 και 600 ευρώ, ένα ferret έχει λιγότερα έξοδα. Τα ετήσια έξοδα εμβολίων επίσης δέν έχουν μεγάλη διαφορά κόστους απο άλλα ζώα.

Ferretproofing είναι με λίγα λόγια ο αγγλικός όρος του “ετοιμάζω έναν χώρο για να υποδεχτώ το ferret μου χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος¨. Όπως θα ετοιμάζαμε έναν χώρο, ένα δωμάτιο ας πούμε, για να μπει ένα μωρό παιδί να παίξει, να μπουσουλήσει, να ανακαλύψει πράγματα, έτσι είναι και όταν ετοιμάζουμε ένα χώρο για το ferret μας. Τα ferret είναι περίεργα και επίμονα ζώα, αν κάτι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν δύσκολα θα σταματήσουν και θα βρουν ένα σωρό τρόπους για να το πετύχουν, για παράδειγμα πάνω στο γραφείο μου έχω ένα βάζο, το ferret μου δεν φτάνει στο γραφείο οπότε ανέβηκε στην καρέκλα και πήδηξε από εκεί στο γραφείο -μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες που απλά έπεσε στο πάτωμα-, όταν απομάκρυνα την καρέκλα έσπρωξε ένα κουτί παπουτσιών και ανέβηκε από εκεί για να δει τι έχει μέσα αυτό το βάζο!

Τα ferrets από μόνα τους μπορεί να μην θέλουν να κάνουν ζημιά, στην προσπάθεια όμως να μάθουν τι είναι το καθετί μπορούν να φέρουν τον εαυτό τους σε δύσκολη θέση, όπως να ρίξουν το βάζο, να μπουν σε κάποιο συρτάρι και να μην ξέρουν πως να βγουν ή να βάλουν το κεφάλι τους κοντά σ’ ένα αναμένο κερί, αν λοιπόν θέλουμε να τα αφήσουμε ελεύθερα σε ένα χώρο ενώ λείπουμε θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να σηκώσουμε ψηλά τα πράγματα αξίας μας, να μην υπάρχει στο χώρο κάτι το οποίο θα μπορούσε ένα ferret να φάει ή μασουλήσει το οποίο θα του προκαλούσε πρόβλημα, τα ντουλάπια και οι πόρτες που δεν θέλουμε να πάει να είναι κλεισμένα καλά γιατί όσο περίεργο κι αν φαίνεται θα βρουν τρόπο να τα ανοίξουν, και αυτό είναι το ferretproof, ένας τρόπος να γνωρίζουμε ότι αφήνοντας το ferret μας σ’ έναν ferretproofed χώρο δεν θα διατρέχει κανέναν κίνδυνο ούτε το ferret μας αλλά ούτε τα προσωπικά μας αντικείμενα.

Μερικοί γιατροί μπορεί να το κάνουν την ίδια ημέρα. Συνήθως οι ιδιοκτήτες πρώτα κάνουν τα εμβόλια και μετά την στείρωση, μιάς και η στείρωση κρίνεται απαραίτητη το μέγιστο πρίν την περίοδο αναπαραγωγής. Αν και δέν είμαστε οι ίδιοι γιατροί θα προτείναμε να γίνουν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, και κυρίως ο εμβολιασμός πρώτα ο οποίος θα δώσει στο ζώο προστασία σε περίπτωση που υπάρχει κάποια επιπλοκή στην εγχείριση.

Πέννυ Δρούζα για το Greek Ferret Club

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •